Hlavní obsah

Takhle bydlí v Česku ti nejbohatší. Co nesmí chybět bytu na zlaté adrese?

Foto: Svoboda & Williams

Rezidenční projekt Royal Triangle na Praze 6.

Reklama

Prostorné, světlé, vzdušné a nechybí místnost, kterou nepotřebujete. Vše samozřejmě v soukromí a na zlaté adrese. Tak vypadá nejluxusnější bydlení v Česku.

Článek

Bydlení v luxusu je podle odborníků na reality hodně široký pojem, protože jednoduše každý spatřuje luxus v něčem jiném. Pro někoho to může být velký byt o rozloze 150 m2 s dispozicí 5+kk, terasou s krásným výhledem, parkovacím stáním v podzemním podlaží, výtahem až do bytu, vybavený nejmodernějšími spotřebiči, technologiemi a pokojem pro služebnou.

Pro druhého zase malý byt 1+kk na Starém Městě s výhledem na orloj, který je prodchnut geniem loci a nemá ani výtah, ani balkón, ani parkovací stání a namísto veškeré moderní technologie je zde ukryt starý trezor ve zdi.

Seznam Zprávy na základě analýzy realitní kanceláře Engel & Völkers a dat společnosti Reas.cz, která se zaměřuje na prodej bytů v Česku, zjišťovaly, jaké jsou základní parametry, které luxusní nemovitost vystihují, a bez čeho se to nejprémiovější bydlení u nás neobejde.

Lokalita je základ

Ať už se jedná o jakoukoliv variantu luxusu, zásadní roli hraje vždy lokalita.

„Klíčová je lokalita, pokud se podíváme na byty nad 20 milionů, vidíme dva trendy – starší zrenovované byty v úplném či širším centru Prahy (hlavně Staré Město a Vinohrady) a luxusní novostavby v okolí Vltavy (Karlín a Libeň),“ říká pro Seznam Zprávy Michal Makoš, CEO společnosti Reas.

Jaké jsou tedy ty základní požadavky, které by měl byt na nejvyšší úrovni splňovat?

Rozhoduje velikost. Podle dat realitní kanceláře Engel & Völkers se klienti nejčastěji pohybují ve svých požadavcích kolem sto metrů čtverečních a více. „Může to být i méně, například 60 m2, ovšem na exkluzivní adrese,“ dodává Barbora Kubíková, manager PR realitní kanceláře.

A dispozice? Nejčastěji jde podle Kubíkové, manažerky PR z realitní kanceláře Engel & Völkers, o prostory 4+kk.

„Co se týká dispozic, často se jedná sice o opravdu velké byty, ale nemají zase tolik pokojů. Kupující většinou preferují velký vzdušný obývací pokoj s kuchyňským koutem, který je centrem bytu a bývá opravdu velkých rozměrů. Oproti tomu ložnice či dětské pokoje jsou pak standardních velikostí,“ dodává k dispozicím těchto prémiových bytů Michal Makoš ze společnosti Reas, která pro Seznam Zprávy poskytla data.

Důležité je pak i poschodí. Na rozdíl od bytů s průměrnými požadavky, kdy kupci nejčastěji investují do bydlení v druhém podlaží, tady vedou horní patra. „Až na výjimky se jedná o byty v posledním podlaží s výhledem a velmi často s obrovskými terasami,“ dodává Makoš za Reas.

Obecně jsou byty nejvyšší kvality velmi často již vybavené. Není výjimkou, že interiér je zařízen podle nějakého významného designéra, zejména u rekonstruovaných bytů.

„Aktuálním trendem je hlavně moderní architektura. Těžké koberce, pozlacené kohoutky a secesní lustry jsou již opravdu minulostí,“ dodává pro Seznam Zprávy Michal Makoš.

„V poslední době se hledí také na co nejnižší měsíční náklady. Moderní a luxusní jsou rovněž i ekologické materiály a postupy, které mohou znamenat vyšší vstupní náklady, o to však menší provozní náklady,“ doplňuje aktuální trendy v luxusních realitách Barbora Kubíková.

+3

Parkování pro několik aut

Parametr krátké vzdálenosti k hromadné dopravě naopak v této oblasti nemovitostí není vůbec rozhodující. Co ho však významně zastupuje, je požadavek na několik parkovacích míst, nejlépe samozřejmě v hlídaných garážových prostorách.

„Dále se za luxusní považují i budovy se společnými prostory s prvky s uměním, např. plastiky či koláže od současných slavných umělců, např. v Bubenči rezidence Stromovka, kde se na výzdobě společných prostor podílel Bořek Šípek, nebo nedávno dokončený komorní projekt v Bubenči s mozaikou od přední české malířky a grafičky Míly Judge-Fürstové,“ doplnila konkrétní příklad Barbora Kubíková za společnost Engel & Völkers.

A kolik se za tohle všechno platí? Podle dostupných dat ceny elitního bydlení začínají na asi 180 tisících korunách za metr čtvereční. Pokud tedy spojíme startující průměrnou cenu s průměrnou velikostí reality, na cenovce takového bytu stojí nejméně 18milionová částka.

Většina velmi drahých bytů pak neprochází tradiční cestou prodeje. Jak realitní makléři, tak developeři tyto byty často nabízejí neveřejně, doslova „na míru“. „U novostaveb je velmi často byt přímo stavěn dle požadavků kupujících,“ dodává analýza firmy Reas.

Situace na trhu

A jak v Česku aktuálně vypadá trh těchto nemovitostí? Podle realitní kanceláře Engel & Völkers je patrné lehké zpomalení celého procesu prodeje, které způsobila pandemie koronaviru a s ní spojená nejistota.

„Na jaře každý očekával propad cen na trhu s nemovitostmi a vyčkával, co se stane. Zpomalení bylo způsobeno i jednáním vlády o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, kdy kupující vyčkávali na finální schválení. Pokles cen, obzvláště na trhu s luxusními nemovitostmi, nenastal, a naopak pozorujeme stále velký a možná i vzrůstající zájem o koupi hezkých, kvalitních nemovitostí v tradičních rezidenčních lokalitách, jejichž hodnota má v dlouhodobém horizontu stále vzrůstající hodnotu. Problémem je spíše nedostatek takových nemovitostí na trhu,“ vysvětluje situaci Barbora Kubíková za společnost.

„Co se týká slev, u novostaveb se s nimi prakticky nesetkáme. Vidět je můžeme u opravdu drahých bytů, u kterých mají majitelé na začátku přehnané představy o ceně, tudíž se nepodaří sehnat kupujícího hned, uchylují se tedy ke standardnímu prodeji přes inzerci a po měsících, či dokonce letech se uchylují ke snížení. To tvoří v průměru 10 % z kupní ceny,“ dokreslil aktuální stav trhu Michal Makoš z realitní společnosti Reas.

Zajímavostí na závěr je, že ve srovnání se stavem před pěti až deseti lety v posledních dvou letech významně vzrostl počet kupujících luxusních bytů hlavně mezi Čechy. Zdá se tak, že se postupně upouští od před lety známé „ruské převahy“.

A za jakou cenu se v posledních měsících ty nejdražší reality na českém trhu prodávaly? Tady je žebříček dvaceti nejdražších bytů prodaných za letošní rok.

Nejdražší adresou v letošním roce je pražská ulice Elišky Krásnohorské, kde stojí rezidenční dům Celínka. Jak vypadá interiér nejdražšího bydlení, ukazuje galerie níže. Vizualizace poskytla pro Seznam Zprávy společnost Svoboda & Williams, která má prodej tohoto výjimečného bydlení na starosti.

+3

Reklama

Doporučované