Hlavní obsah

Takhle se z O2 areny stalo kolbiště pro koně za miliardy, hvězdy parkuru míří do Prahy

Podívejte se na bleskovou přestavbu O2 areny. Během dvou dní se z ní stalo nejsledovanější kolbiště na světě, závodit v něm budou koně za miliardy.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Česká republika přepíše historii jezdeckého sportu. O2 arena uvidí akci, jakou světový parkur nepamatuje. Prestižní série Global Champions Tour s astronomickou dotací 12 milionů eur odstartuje ve čtvrtek. Do Prahy dorazí téměř dvě stovky koní s celkovou hodnotou několik miliard korun. Závodit bude i dcera nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Článek

Bude to bezpochyby jedna z největších sportovních i společenských událostí roku v České republice. Ve vysočanské O2 areně ve čtvrtek večer odstartuje závod, na který s napětím čekají fanoušci jezdectví.

Prestižní seriály parkurových týmů i soutěže jednotlivců pod značkou Global Champions Tour se sice konají od roku 2006 na nejluxusnějších destinacích světa (od Miami přes Paříž až po Dauhá), ještě nikdy přitom nevrcholily na jednom místě, v jedné soutěži a navíc vyřazovacím způsobem. A právě premiéru bude od čtvrtka do neděle hostit Praha.

Punc celé akci dodávají i celkové prize money 12 milionů dolarů. Tak astronomické odměny pro vítěze žádný jiný jezdecký závod nepamatuje. „Je to naprosto unikátní. Uvidíte ty nejlepší koně na světě, připravené na tu nejlepší sportovní akci v roce,“ neskrývá nadšení šéf Global Champions Tour Jan Tops.

Do týmové soutěže nastoupí i český tým Prague Lions, ve kterém mimo jiné závodí i dcera nejbohatšího Čecha Anna Kellnerová a dlouhodobě nejlepší český jezdec Aleš Opatrný. Ti vyrazí do kolbiště už ve čtvrtek, kdy je na programu čtvrtfinále.

Výjimečnost celé akci dodává i fakt, že jde o jediný ze sedmnácti podniků letošní sezony, který se jede pod zataženou střechou. Samotná O2 arena, největší multifunkční hala v Česku, organizaci žádné podobné akce nepamatuje. Přípravy navíc lehce zkomplikoval fakt, že se tam ještě v neděli večer hrálo finále florbalového mistrovství světa. Z palubovky se plocha arény změnila v nejsledovanější kolbiště na světě během pouhých dvou dní. Kapacita jejích tribun pro akci bude zhruba dvanáct tisíc míst. Vstupenky jsou na všechny dny stále k dispozici.

Kamiony musely do Prahy z Německa dovézt na 850 tun speciálního písku, na přilehlých parkovištích vznikly provizorní stáje, boxy a zastřešené opracoviště. Unikátní jsou i bezpečnostní opatření, do Prahy v týdnu dorazili ti nejlepší parkuroví koně na světě se souhrnnou hodnotou několika miliard korun.„Písek jsme naváželi celou noc. Produkce to má naplánované na minuty, patří jí obrovský dík. Upravit jsme museli i osvětlení, kolbiště bude osvětleno zvlášť. Nesmí být moc ostré pro koně, na druhou stranu musí být dostatečné pro diváky i televizní kamery. Jsou tady nejlepší koně na světě, ani si raději netroufám spočítat jejich hodnotu,“ říká sportovní ředitelka závodu Klára Damborská.

Na to, jak bleskově se O2 arena proměnila v kolbiště, se můžete podívat v hlavním videu tohoto článku nahoře. A kolik že takový parkurový kůň stojí? Představu nasadil Petr Kellner, jenž své dceři před pár dny koupil desetiletou klisnu Catch me if you can. Zaplatit za ní údajně měl zhruba čtvrt miliardy korun. Transakce byla pikantní i proto, že nejbohatší Čech měl svou nabídkou přeplatit druhého nejbohatšího muže planety Billa Gatese.

Oba se mohou potkat i během víkendu v hale, také Gatesova dcera Jennifer do závodů Global Champions Tour nastupuje. Zatímco její start v Praze ještě ve středu kolem poledne jistý nebyl, příjezd jiných osobností se tušit dá. Ve VIP prostorách haly by měl sedět třeba hudebník Bruce Springsteen nebo bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg. Také jeho dcera závodí a v Praze nastoupí.

Anna Kellnerová – česká závodnice a dcera miliardáře Kellnera – Seznamu poskytla exkluzivní rozhovor před rokem. Podívat se na něj ale můžete i nyní v následujícím videu.

Podívejte se na exkluzivní rozhovor s Annou Kellnerovou. Dcerou nejbohatšího Čecha a elitní českou jezdkyní, která se v prosinci v O2 areně představí ve velkolepé parkurové show.Video: Adam Sušovský

Reklama

Doporučované