Hlavní obsah

Takhle stíhačky útočí na Islámský stát. Iráčané likvidovali auta teroristů plná výbušnin

Irácká armáda zveřejnila záběry z leteckých útoků na pozice Islámského státu.

 

Reklama

Bagdád zveřejnil záběry z leteckých útoků na pozice Islámského státu v západním Mosulu. Město se už déle než půl roku snaží dobýt irácká armáda podporovaná ze vzduchu Spojenými státy.

Článek

Irácké stíhačky zasáhly několik budov a také auta islamistů naplněná výbušninami. Podle prohlášení, které zveřejněné video doprovází, byl nálet úspěšný.

Koalice složená z irácké armády, kurdských pešmergů a šíitských milic podporovaná letectvem USA dobývá západní část Mosulu už déle než dva měsíce.

Bojuje se o každou ulici, odpor radikálů je velmi silný. Proti vojákům Islámský stát používá i drony. Sleduje díky nim pohyb iráckých jednotek a navádí s jejich pomocí na cíle sebevražedné atentátníky v autech plných trhavin.

Islamisté v boji proti koaličním vojákům zřejmě použili i chemické zbraně. Naposledy se zprávy o útoku chlorem objevily v sobotu, zasaženo mělo být sedm vojáků. S odvoláním na nejmenovaný zdroj z irácké protiteroristické jednotky o tom informovala agentura AP.

Ofenziva s cílem dobýt Mosul zpět z rukou islamistů začala loni v polovině října. O západní Mosul se bojuje od února, východní část města je od islamistů osvobozená od ledna. Radikálové stále ostřelují i ty části města, nad kterými už ztratili přímou kontrolu.

Jde o největší vojenskou operaci, kterou Irák zažívá od americké invaze v roce 2003. Ve městě je stále uvězněno na 400 000 civilistů, které islamisté drží jako rukojmí a používají je i jako lidské štíty.

Reklama

Související témata:

Doporučované