Hlavní obsah

Takový bude filmový pátek na Televizi Seznam: Španělskou inkvizici nikdo nečeká. Ani nákupčí šatů

Pozvánka k snímku Růžový a černý. Film plný neočekávaných kontroverzí od režiséra Gérarda Jugnota můžete sledovat od 21:00.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam TV uvede francouzské historické komediální drama z dob 16. století Růžový a černý z období španělské inkvizice. Našli jsme pro vás pět postřehů k filmu – a to nejen o inkvizici.

Článek

Synovec francouzského krále Jindřicha III. si má brát dceru španělského šlechtice. Proto král vyšle svého dvořana Pic Saint Loupa do Španělska, aby odtamtud přivezl šaty. Jenže nastanou problémy. Ve Španělsku řádí inkvizice a návrh šatů pochází od Maura, dvořanův voňavkář je Žid, kadeřník homosexuál a sekretář protestant, který chce pomstít bartolomějský masakr hugenotů...

Nalákala vás stručná rekapitulace obsahu snímku Růžový a černý? Máme pro vás pět dalších postřehů k filmu a době, o které vypráví.

1. Inkvizitor vs. kacíř

Inkvizitor byl soudcem a vyšetřovatelem inkvizičního soudu. V dnešní době tak používáme toto označení pro člověka, který něco přísně až fanaticky zkoumá nebo vyšetřuje. Inkvizitorem je v tomto snímku právě otec nevěsty.

Kacíř nebo heretik je označení pro katolíka, který popírá část nauky nebo tvrzení či tezi závaznou pro všechny katolíky. Kacíři byli jedni z hlavních nepřátel inkvizice a většinou je postihl trest smrti upálením.

2. Španělská inkvizice aneb Náboženský teror?

Inkvizice jako taková byla instituce katolické církve, v tomto případě ale spíš „vládní nástroj” španělských panovníků na ovládání a znovusjednocení království. Ve Španělsku začala v 15. století a jejím hlavním úkolem byl boj proti kacířství. Hlavním cílem bylo donutit všechno obyvatelstvo, aby přijalo katolickou víru. Náboženské menšiny novou víru přijímaly jen oficiálně a potají praktikovaly svou víru nadále.

O španělské inkvizici se tvrdí, že byla jedna z nejhorších a nejtvrdších. Pravdou je, že nekatolíci nemohli být přímými oběťmi inkvizice, podléhali civilním soudům a hlavně královským výnosům o exilu.

Reálně bylo za 350 let trvání inkvizice souzeno okolo šedesáti tisíc osob a k nejvyššímu trestu bylo odsouzeno tři až pět tisíc obviněných. Spíše ale z důvodů antisemitských, jelikož inkvizice byla ukázkovým příkladem náboženské posedlosti a nesnášenlivosti k jakýmkoliv „odchylkám”. Oficiálně byla španělská inkvizice zrušena v roce 1834.

3. Maurové, Marranos a Hugenoti

Jak již bylo naznačeno, návrhářem šatů je ve snímku Růžový a černý Maur. Maurové je označení pro muslimy původem ze severní Afriky, kteří od osmého století do nástupu inkvizice ovládali jižní Španělsko. Výraz Maurové se používá právě pro muslimy španělského původu, kteří v období inkvizice konvertovali ke katolictví.

Marranos nebo také Conversos byli původně Židé žijící na Pyrenejském ostrově, kteří – taktéž jako Maurové – v období inkvizice konvertovali ke katolictví. Byli ale úhlavními nepřáteli inkvizice z důvodu, že byli neustále podezříváni z praktikování judaismu.

Hugenoti byli francouzští protestanti a příznivci kalvinismu, což byl reformační směr křesťanství. Nesnesli se zejména s katolíky.

Růžový a černý. Filmový pátek na Seznam TV.

4. Bartolomějský masakr Hugenotů

Jednou z postav je dvořanův sekretář, jenž se hrdě hlásí k hugenotům a chtěl by se Španělům pomstít za strašlivý masakr.

O jakém masakru to mluví? Musíme se vrátit zpátky do šestnáctého století, kdy vrcholila desetiletí náboženských válek mezi katolíky a hugenoty. Tehdy vznikl nápad, jak situaci urovnat: Konkrétně sňatkem katolické princezny Markéty z Valois a navarrského následníka trůnu a předního hugenota Jindřicha Bourbonského. Svatba nakonec proběhla za nechuti obou snoubenců v sprnu 1572. Nevěsta si sotva stačila svléct svatební šaty, když byl na jednoho z předních hugenotů (admirála Gasparda de Colignyho) spáchán atentát. Následoval masakr. Při takzvané Bartolomějské noci bylo podle hrubých odhadů pobito napříč Francií 20 tisíc hugenotů.

5. Talent Gérard Jugnot

Pozastavme se na konec u režiséra snímku Gérarda Jugnota, kterého čeští diváci mohou znát díky hudebnímu dramatu Slavíci v kleci z roku 2004, kde si zahrál hlavní roli. Tento film měl dokonce premiéru na festivalu v Karlových Varech.

Samotný režisér, scenárista, herec a producent byl několikrát nominován na prestižní cenu César za herecký výkon.

V roli režiséra a zároveň v hlavní herecké roli ho můžeme spatřit právě v historickém snímku Růžový a černý. Zda zvládl obě role, můžete posoudit sami již 28. prosince na Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované