Hlavní obsah

Takový byl Karel Gott. Muž, který vytvořil soundtrack našich životů

Karel Gott během jednoho z rozhovorů pro Televizi Seznam.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Kdo posledních šedesát vyrůstal v této zemi, ve všech důležitých okamžicích ho provázela některá z Gottových písní, připomíná hudební publicista Honza Dědek. Projděte si s námi důležité mezníky v kariéře Karla Gotta.

Článek

Trefněji, než to učinil v rozhovoru pro Seznam hudební publicista Honza Dědek, jde kariéru zesnulého Karla Gotta asi těžko popsat: „Člověka přepadne smutek, protože Karel Gott – to je soundtrack našich životů. Pakliže někdo posledních padesát, šedesát vyrůstal v této zemi, tak ve všech důležitých okamžicích zněla nějaká písnička Karla Gotta. Ať už ho člověk měl, nebo neměl rád, ty písničky jsme zkrátka znali a poslouchali všichni, zněly odevšad.“

Jak se někomu mohla taková věc podařit – stát se melodií na pozadí životů jednoho národa?

Jediný potomek Karla a Marie Gottových se narodil 14. července 1939 v Plzni. Od dětství rád maloval. Ke studiu výtvarných umění v Praze však nebyl přijat, a tak se začal více věnovat své druhé vášni – hudbě.

Ani tady však jeho cesta nebyla jednoduchá. Zpěvákův otec totiž neměl pro synovy umělecké sklony pochopení a rozhodl, že Karel musí vystudovat „řádný obor”. Stal se tedy elektromontérem a nastoupil k ČKD.

Láska k hudbě přetrvávala, proto se zúčastnil hned několika talentových soutěží. Neodradil ho ani první neúspěch, vydržel. A vyplatilo se. Za čas si jeho talentu všimli a Gott začal vystupovat. Nejprve po pražských kavárnách, posléze s orchestrem. Protože touha být profesionálním zpěvákem byla silná, začal studovat operní zpěv na pražské konzervatoři.

Jeho sen se splnil v roce 1960, kdy v ČKD oficiálně skončil. O dva roky později získal angažmá v Semaforu. Suchý a Šlitr mu napsali píseň Oči sněhem zaváté, která ovládla první příčku československých hitparád.

Po odchodu ze Semaforu se spojil s bratry Štaidlovými a dva roky společně provozovali divadelní scénu Apollo. Gotta začala na vystoupeních doprovázet Skupina Ladislava Štaidla.

Tehdy už jeho jméno znal každý díky rock'n'rollovému hitu – písni Trezor.

Na prvních příčkách hitpárad a anket popularity se Gott držel celý život. Zlatých, stříbrných a bronzových sošek Slavíka získal Mistr během života celkem 42.

I proto, že v době komunismu hojně zpíval a podepsal Antichartu, jej kritici označovali za „hlas komunismu”. S tím však zpěvák nikdy nesouhlasil, prý se chtěl prostě jen věnovat hudbě.

„Já jsem takovou poznámku nikdy nepochopil. Je to tak hloupé, že nad tím vůbec nestojí za to přemýšlet,“ uvedl k tomu před dvěma roky v rozhovoru pro Seznam. „Beru to jako určitý útok. Když už nic nenašli, tak ten hlas nazvali socialistický… Ale tomu se musíte smát.“

Gott přitom v roce 1989 při jedné demonstraci zpíval na Václavském náměstí spolu s Karlem Krylem českou hymnu. Toto symbolické gesto ale mělo sílu, pro lid to bylo skutečné znamení, že tehdejší režim padá.

„Bylo tam odhadem 300 tisíc lidí na tom Václaváku, kteří zpívali s námi,“ vzpomínal později Gott.

Slova těch, kteří zpěvákovi vyčítali jeho vstřícnost s totalitním režimem, mu u veřejnosti neublížila.

Po roce 1989 si ovšem dával pozor, aby se do politiky moc nemíchal. Na rozdíl od jiných, kteří otevřeně podpořili ODS (Lucie Bílá, Michal David) či ČSSD (Richard Krajčo, Michal David) se Gott viditelně zapojil snad jen jednou. Bylo to poté, co Václav Klaus neustál skandál s financováním Občanské demokratické strany a jeho vláda po takzvaném „sarajevském atentátu“ padla. Tehdy – před předčasnými volbami v roce 1998 podpořil spolu s Bílou na pódiu právě Klause. A byl to Klaus, který mu na den výročí republiky 28. října 2009 udělil Medaili za zásluhy I. stupně.

O hudbě

Gottovy hudební nahrávky se počítají na tisíce a těžko říct, jestli jejich přesný počet znal alespoň sám mistr. Jedno je však jisté, chytlavé melodie, smysluplný text a podmanivý hlas byly kombinací, která slavíkovu tvorbu charakterizovala a za kterou ho lidé většinou milovali.

„Kdykoliv jsem se pokoušel o nějakou přeměnu sám sebe, začít se vodvazovat, tak se jim to nelíbilo,“ svěřil se Gott v Seznamu s tím, proč nikdy výrazně nevybočil ze svého stylu.

Gottova tvorba byla oceňována nejen v Česku, ale i ve světě. Už v roce 1967 absolvoval sedmiměsíční angažmá v Las Vegas, kam jej doprovázeli nejen Jiří a Ladislav Štaidlovi, ale také Karel Svoboda, další klíčové jméno v Gottově kariéře. Hudební skladatel, který pro něj napsal hity jako Čau lásko, Jdi za štěstím nebo Včelka Mája. A samozřejmě – Lady Carneval.

V roce 1968 prezentoval Rakousko na mezinárodní prestižní hudební soutěži Eurovision Song Contest. Skončil třináctý a díky účasti na této soutěži si podmanil východní i západní Evropu a Kanadu. Dokonce se tehdy setkal s Johnem Lennonem.

Z Gotta se stal sebevědomý profesionál. A miláček Německa, kde hned jeho první album bylo zlaté a tamní média začala užívat přívlastek „Zlatý hlas z Prahy“.

Jeho největšími fanynkami byly ženy. Písně o lásce, typické taneční pohyby, padnoucí a někdy méně padnoucí oblek, neustálý úsměv na tváři, uhrančivý pohled, vždy perfektní vystupování, galantní chování – pro to všechno ho ženy milovaly.

A on miloval je. Dlouho byl starým mládencem a přízeň opačného pohlaví si užíval. Jeho náručí zřejmě prošlo mnohem více dam, než o kterých se média dozvěděla, ale on byl vždy diskrétní a vyhýbal se skandálům. Dokonce se mu podařilo utajit i existenci prvních dvou dcer Dominiky a Lucie.

Poslední dvě dcery – nezletilé Charlotte Ella a Nelly Sofie – mu porodila manželka Ivana. Jediná žena, které zpěvák řekl své ano.

O nemocech

Slavnému zpěvákovi se nevyhýbaly zdravotní neduhy. V roce 2005 podstoupil na klinice v Mnichově operaci endoprotézy pravého kyčelního kloubu.

V říjnu 2015 se Gottovi udělalo náhle zle, lékaři jej museli operovat kvůli náhlé příhodě břišní. Následná vyšetření však odhalila ještě závažnější zdravotní problém. V listopadu 2015 mu byla diagnostikována rakovina mízních uzlin, takzvaný Non-Hodgkinův syndrom. A vyhlídky nebyly dobré. Navzdory doporučení lékařů si tehdy zpěvák převzal jubilejního čtyřicátého slavíka a současně také titul absolutního vítěze, rovněž dostal také speciálního Platinového slavíka.

„Já jsem rád, že tato moje zdravotní procházka je ošperkovaná těmito cenami. Chvíli už to vypadalo, že nepřijdu a budu se muset spokojit se zlatým bažantem. A přeji vám všem pevné zdraví. Vím, o čem teď mluvím. A když to všechno dobře dopadne, slibuju, že se příští rok zdržím déle,“ vzkázal tehdy z pódia.

Karel Gott tehdy rakovinu porazil, ale za cenu velkého vysílení organismu.

„Před 4 lety jsem pro agresivní nádor podstoupil velmi intenzivní léčbu, která vedla k jeho úplnému vymizení. Zhruba před rokem a půl se u mě objevila porucha krvetvorby v podobě Myelodysplastického syndromu. Přes několik druhů léčby přešlo bohužel toto onemocnění v uplynulých měsících v akutní leukémii,“ napsal svým fanouškům přes Facebook letos v polovině září.

Ve středu 2. října oznámila Ivana Gottová médiím: „S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny.“

Doporučované