Hlavní obsah

Takový výplach jsme nečekali, smutní Piráti vykroužkovaní ze Sněmovny

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Smutek ve štábu PirStan. Takový výprask nikdo nečekal.

Reklama

aktualizováno •

Piráty zaskočila míra kroužkování, díky které je Starostové přeskákali v boji o Sněmovnu. Ti, kteří byli od začátku proti spojení, mají pro vedení jasný vzkaz: My vám to říkali.

Článek

Volební výsledek je velkým zklamáním pro pirátské poslance. Kvůli kroužkování jich většina z Poslanecké sněmovny vypadla. Ve Sněmovně nakonec zůstanou jen čtyři poslanci.

Ve štábu po sečtení hlasů panovala hořkosladká nálada. Koalice Pirátů a STAN získala jen 15,6 procenta hlasů. Naděje si dělali až na 25 procent. Radost může mít hnutí STAN, které získá největší počet mandátů ve své historii, lidé je vykroužkovali právě na úkor Pirátů.

„Já jsem rád, že jsme toho šmejda sejmuli. Velká myšlenka zvítězila a Piráti to ustojí,“ řekl Seznam Zprávám Mikuláš Ferjenčík, jeden z nejviditelnějších pirátských poslanců. I on ve Sněmovně končí. Jeho sestra, Olga Richterová, je jednou ze čtveřice „šťastných“.

Kritičtější jsou ale politici, kteří nebyli podporovateli koalice s hnutím STAN. „Vstupoval jsem v roce 2019 k Pirátům, ne do koalice. Byl jsem od počátku proti tomu a ukázalo se, že to bylo správně. Měli jsme jít sami za sebe. Naší prioritou nemělo být porazit Andreje Babiše,“ uvedl končící zlínský poslanec František Elfmark, podle nějž nyní musí Piráti udělat tlustou čáru a začít znovu.

Podobnou myšlenku na Twitteru naznačila i europoslankyně Markéta Gregorová, která byla rovněž hlasitou kritičkou spojení se STAN. „Přátelé a voliči, kterým záleží na Pirátské straně jako takové: Jsem nezměrně smutná, nepřekvapivě. Smutek ale určitě nahradí naděje, že vykročíme jiným směrem a liberální lidé s orientací na budoucnost budou mít své zastoupení,“ uvedla.

Pro Seznam Zprávy pak dodala, že situaci ve straně vnímají všichni podobně, a určitě tedy nebude žádat vyvození důsledků. „Mám plnou důvěru v předsednictvo i vedení kampaně, že se k tomu postaví čelem sami,“ napsala v SMS redakci.

Končící poslanec Martin Jiránek ocenil, že se podařilo porazit Andreje Babiše. „Pro Piráty je to ale podle čísel ohromně hořké vítězství,“ přiznal. Ve Sněmovně podle něj bude chybět pirátská energie a práce s daty.

„Nikdo z nás nečekal, že zažijeme takový výplach. Počítali jsme s kroužkováním, ale tak masivní kroužkování jsme nečekali. Teď se začne vyjednávat o vládě, to je hlavní. Co bude u Pirátů, ukážou další jednání,“ řekl Seznam Zprávám pirátský senátor Lukáš Wagenknecht.

Mikuláš Ferjenčík si stále stojí za tím, že kandidatura v koalici byla dobrou volbou. „Nelituju, že jsme nekandidovali sami, rozhodně nelituju. Myslím, že kdybychom nekandidovali společně, tak jsou dnes ČSSD a Přísaha ve Sněmovně a není tady opoziční vláda,“ řekl.

Podobně to vidí i trutnovský poslanec Jiránek. „Po bitvě je každý generál, je možné, že by to dopadlo úplně jinak a stejné hořké vítězství by mohlo být třeba u ODS, kdyby se tak silná antikampaň spustila proti nim,“ myslí si Jiránek.

Reklama

Doporučované