Hlavní obsah

Takový zchátralejší Pažout po 14 letech, říká Vašut o filmu Román pro pokročilé

Herec Marek Vašut v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už za pár dní vstoupí do českých kin nový snímek scenáristky a režisérky Zity Marinovové Román pro pokročilé. Ve hvězdně obsazené vztahové komedii se divákům představí herci Marek Vašut, Vanda Hybnerová, Jitka Čvančarová, Miroslav Etzler nebo Berenika Kohoutová. „Soužití muže a ženy je vůbec to nejtěžší na světě! A přesto můžu říct, že i když je ta láska v určitých okamžicích tragická a někdy může bolet, tak každý člověk určitě zažil ve svých vztazích i trochu té ironie a legrace. No a o tom to vlastně celé je,“ vysvětluje hned v úvodu rozhovoru pro Televizi Seznam Vašut coby představitel titulní role Rudolfa.

Článek

„Ten film se měl původně jmenovat Ďábel na horách, což mělo trochu evokovat toho notoricky známého Anděla na horách. Já myslím, že panu Marvanovi bylo v té době tak nějak plus minus stejně jako mně,“ směje se herec. „Následně ale producentka a scenáristka společně oslovily Michala Viewegha, kterému se snímek líbil a dovolil, aby použily název Román pro pokročilé. A ostatně proč ne? Vždyť on ten Rudolf je trochu takový Pažout po letech, takže je o něco zkušenější, ale také zchátralejší,“ dodává s nadsázkou Vašut.

Autorka scénáře a režisérka filmu Zita Marinovová pak zároveň doplnila, že ukočírovat během natáčení dvojicí herců Vašut-Etzler, kteří měli v Románu pro pokročilé řadu společných scén, bylo v některých situacích možné připodobnit ke snaze „zkrotit divokou zvěř“. Jak říká: ,,Oba pánové se natolik vžili do svých postav, že na place pak do některých scén vnášeli různé zážitky ze svých životů. Nezřídka se stalo, že jsme některé záběry a obrazy točili ve dvou až třech verzích, podle jejich nápadů.“

Její slova oba zmiňovaní herci souhlasně potvrzují. ,,Prostě jsme si v tom rochnili,“ dodávají. Noblesní světák, jeho bývalá manželka, podivínský syn, prostopášný bratr, všeho schopná sousedka i mladá recepční – a řada dalších menších postav – se potkávají ve filmařsky oblíbeném (a divácky stále atraktivním) prostředí venkovského hotelu a jeho okolí. „Děj se sice odehrává na horách, ale zimní atmosféru máme ve filmu jen díky sněhovým dělům,“ směje se režisérka.

Román pro pokročilé sází, jak se zdá, vedle známých jmen (výše uvedené herecké obsazení doplňují například Vincent Navátil, Jitka Sedláčková, Ladislav Hampl nebo Karel Zima) také na nezanedbatelné životní téma, kterému se svým způsobem nevyhne nikdo z nás. Docela výstižně toto téma shrnuje Vašutův spoluhráč Miroslav Etzler: „Čím jste starší, tím více věcí se ve vás a kolem vás mění. No a vy tomu musíte ten život tak trochu přizpůsobit… vstoupit do toho nového života s jinou energií, s jiným apetitem. A když tohle ztratíte, tak umřete. Protože život bez apetitu a bez radosti vlastně nemá smysl.“

„Žijeme v době, kdy je nesmírně důležité umět si dělat z věcí – a někdy i ze sebe – legraci a dokázat těžké situace zlehčit. Je také daleko složitější lidi rozesmát, máme-li na mysli kvalitní humor,“ uzavírá Vanda Hybnerová.

Jak obstojí snímek Román pro pokročilé u diváků, to se dozvíme v následujících dnech. Již nyní se ale můžete podívat na rozhovor s tvůrci v našem úvodním videu.

Reklama

Doporučované