Hlavní obsah

Takovýhle skandál UFC nezažila. Teď musí řešit, co s hvězdami, které se vymkly kontrole

Foto: Profimedia.cz

Chabíb Nurmagomedov a Conor McGregor.

Reklama

Měl to být největší zápas v dějinách tohoto sportu, takové Nagano v MMA. Mnohem více než o výsledku se ale den poté mluví o událostech, které následovaly po jeho skončení. Jak to teď bude s UFC dál?

Článek

Promotér Dana White si mne čelo. Zatímco by měl spokojeně sedět ve skyboxu a počítat peníze za pay per view, které UFC za zápas Conora McGregora s Chabíbem Nurmagomedovem utržila, musí řešit neočekávaný incident, který otřásl nejen T-Mobile Arenou ve Vegas, ale během desítek vteřin také celým světem.

Ruský zápasník zůstal neporažený, nezastavila ho ani irská legenda, jejíž příběh dotáhl tenhle sport na úroveň hokeje či amerického fotbalu. Chabíb se ale šampionem v očích publika nestal. „Zatímco Conor zvládl drtivou porážku unést, jeho soupeř psychicky nezvládl svůj triumf,” píše se v neděli ve světových médiích.

Psychologická hra Conora McGregora vytvořila v Chabíbovi bezmeznou nenávist, kterou vyřešil jednoznačným vítězstvím v kleci. A u toho měl taky zůstat.

Bezprostředně po ukončení zápasu, který Ir vzdal odklepáním při škrcení, počastoval Chabíb Conora několika urážkami. Na to jsme v UFC ještě celkem zvyklí. V některých zápasech se na závěr bojovníci obejmou, podají si ruce, vyjádří respekt. V jiných je zase k vidění nenávist a hlavně výsměch vítězné strany.

Tenhle souboj, to bylo ale něco úplně jiného. Krutá osobní válka. Chabíb odchází od Conora a gestikuluje směrem k jeho rohu. Z Irova týmu pokřikuje do klece zápasník Dillon Danis. V Rusovi po měsíci umírněných emocí bouchají saze, přeskakuje klec, míří si mezi diváky vyřídit účty s Conorovým týmem. A dál už to znáte.

Co se bude dít dál? 

UFC se za pětadvacet let dokázala vypořádat s mnoha incidenty. Drogy, doping, úmrtí při shazování váhy a šílená zranění přímo v kleci. Tohle je ale skandál, který scéna MMA ještě nezažila.

A tím skandálem není jen to, co se stalo bezprostředně po nedělním zápase, ale také dubnový incident v útrobách newyorského Barclays Center, kdy McGregor hodil vozík na autobus, kde seděl Nurmagomedov. Celý spor mezi nimi začal.

O historii sporu Nurmagomedova s McGregorem jsme psali před zápasem:

Ze vzájemné nesympatie se stal pořádně horký problém a po McGregorovu soudu se ho UFC rozhodla vyřešit v kleci na turnaji UFC 229. A Conor rozjel svou tradiční psychologickou bitvu. Postupně se obouval do Nurmagomedova, jeho týmu, jeho rodiny, náboženství i země, odkud pochází. A Rus jen seděl a poslouchal.

Scéna smíšených bojových umění i boxu má za sebou bohatou historii trash-talku. Tedy slovního hecování před zápasem. Vynikal v něm Muhammad Ali, Floyd Mayweather se i díky němu stal nejlépe placeným sportovcem světa a jiné to není ani v případě McGregora. Snaha najít skulinky v soupeřově vědomí a dostat se mu do hlavy, to je něco, v čem právě Ir během své kariéry vynikal.

V případě tichého, až stoického introverta Chabíba Conor věděl, že musí být osobní, aby se zavrtal do jeho hlavy. Teď už ale víme, že tohle přepískl. V Nurmagomedovovi se evidentně vařily emoce, stejně jako u členů jeho týmu. A v momentu jejich uvolnění se v aréně v Las Vegas strhla mela.

White: Je to špatné pro značku UFC i pro celé MMA

„UFC tohle nezvládla”, „Značka je poškozena”, „Dnes v noci prohrál sport”. Převládalo mezi názory fanoušků i odborníků.

Je to skutečně tak? Chabíb Nurmagomedov poškodil svou reakcí především sám sebe. V očích diváků není vnímán jako pravý šampion, i přesto, že v sedmadvaceti zápasech neodešel z klece ani jednou poražen. Navíc v učebnicích marketingu se píše, že neexistuje špatná reklama. Dana White má samozřejmě pravdu v tom, že se teď pár nocí ještě asi pořádně nevyspí, protože situaci kolem Chabíbova činu musí vyřešit. A variant je hned několik.

Prakticky jistá je pokuta pro Rusa, teoreticky i ve výši zápasového honoráře, který podle dostupných údajů činil 2 miliony dolarů (do této částky není započítán podíl na zisku z tzv. pay per view). Nevadská atletická komise, orgán, který dohlíží mimo jiné na zápasy MMA ve státě Nevada, celý incident prošetřuje. Do té doby neuvolní Nurmagomedovu výplatu. Naopak McGregor své 3 miliony dolarů za zápas dostal v plné výši.

„Chabíb Nurmagomedov ještě stále nedostal peníze za včerejší zápas, podle vyjádření jeho týmu. Nevadská atletická komise řekla včera večer prezidentovi UFC Danu Whiteovi, že jeho výplatu pozdrží, dokud nebude celý incident prošetřen. Conor McGregor byl vyplacen v plné výši.“ 

Z vyšetřování může vyplynout také Chabíbova účast na veřejně prospěšných pracích. Pokutu 75 tisíc dolarů a padesát hodin prospěšných prací vyfasoval v roce 2016 Conor McGregor, když na tiskové konferenci hodil po zápasníku Natu Diazovi lahev vody. V případě nevyplnění tohoto trestu může Komise zakázat bojovníkovi účast na dalších galavečerech v Nevadě.

Promotér UFC na tiskové konferenci po zápase řekl, že mezi variantami je i suspendace Nurmagomedova a logicky i odebrání mistrovského pásu lehké váhy.

Pozápasový incident podnítily i nadávky Conora McGregora. Video: AP

Zápasníci UFC nejsou na rozdíl od amerických hokejistů či basketbalistů sdruženi v žádné kolektivní organizaci. Každý jednotlivec uzavírá s ligou specifickou smlouvu. Smlouva McGregora nebo Nurmagomedova s UFC tak samozřejmě není veřejně přístupná, nicméně jiné zápasnické smlouvy obvykle bojovníka zavazují k dodržování chování podle platných federálních, státních a místních zákonů.

UFC se navíc řídí podle „pravidel chování bojovníka”, která doslova opravňují organizaci potrestat bojovníky, jenž svým chováním vystavují jinou osobu nebezpečí či obecně za násilné chování na veřejnosti. Už vzhledem k těmto faktům by ze strany UFC měl přijít logický krok suspendace. Liga se ale těchto pravidel nemusí nutně držet a může rozhodnout zápasníky nepotrestat, jako se stalo v dubnu po incidentu McGregora s autobusem.

Oba zápasníci mohou zároveň přijít i o své lukrativní kontrakty se známými firmami. Nurmagomedova obléká Reebok, McGregor je zase tváří značky Monster či Burger King. Takové smlouvy obvykle zahrnují i bod „reprezentativního chování”. K tomu by ale nemělo dojít, protože oba bojovníci se po dobu svých kariér chovají v mnohých případech kontroverzně, a tak ani teď image těchto značek podle všeho nijak extrémně neponičili.

Možným právním postihům čelí oba aktéři 

Co se bude řešit nezávisle na Whitovi a UFC, jsou případná obvinění. McGregor sice prozradil, že nemá v úmyslu podat trestní oznámení na trojici mužů z Nurmagomedovova týmu, kteří vnikli do oktagonu. To ale nic nemění na faktu, že Nurmagomedov i další muži zapleteni do bitky, mohou být obviněni z trestného činu. To, co se děje v kleci za dohledu rozhodčího a pravidel ligy UFC, je samozřejmě dle zákona v pořádku. Jakmile ale zápas skončil, jakékoliv násilí je z pohledu práva hodnoceno jako čin, který se se zákonným chováním neslučuje.

Nurmagomedov se po zápase před novináři omluvil městu Las Vegas i Nevadské atletické komisi. Svůj čin zdůvodnil tím, že Conor se navážel do jeho otce a náboženství. Upozornil také na to, že McGregorův dubnový hod na autobus byl mnohem závažnější.

Pokud si ale záběry z klece prohlédneme pozorněji a zaměříme se celou dobu na Conora, uvidíme, že i on měl namířeno z klece ven. Chtěl bránit svůj tým před Chabíbem. V přelezení pletiva mu ale zabránil pořadatel, a tak Ir alespoň „přilepil jednu levačku od cesty” jednomu z mužů, kteří se o pár vteřin později dostali do klece a napadli ho. Trest by se tak v tomto případě mohl týkat i McGregora.

Je potřeba si uvědomit, že ani jeden z bojovníků není občanem Spojených států a že k zápasení na půdě USA potřebuje víza. Takový prohřešek by tak mohl znamenat třeba i doživotní vyhoštění ze státu Nevada, kde se odehrávají ty největší galavečery bojových sportů. Ať už to dopadne jakkoliv, následující dny a týdny budou pro Danu Whitea, Nevadskou komisi a vyšetřovací tým hodně náročné. A konec konců i pro Chabíba, který by si měl s titulovým pásem udělat co nejvíc fotek, dokud ho ještě má u sebe.

Nad UFC dál visí hrozba žaloby od diváků, kteří v incidentu mohli přijít ke zranění. Tito lidé stejně tak mohou zažalovat i T-Mobile Arenu za nedbalost ohledně jejich bezpečnosti.

Po vyšetřování Nevadské atletické komise či vyšších úřadů budou zřejmé tresty obou zápasníků. Následně se k celé situaci vyjádří i UFC. Co se týče sportovního hlediska, ve vzduchu samozřejmě do budoucna visí možnost odvety v kleci. Rozhodně ale ne v dohledné době. Odveta dává v obecných praktikách UFC smysl, pokud je první zápas vyrovnaný a příště by mohl dopadnout jinak, což rozhodně není tento případ.

Vzhledem k tomu, co se stalo po zápase, navíc UFC potřebuje trochu uklidnit situaci, uklidit Chabíba s Conorem na malou chvíli do ústraní a spoléhat na návrat svých dalších hvězd, jako Georgese St. Pierra, Brocka Lesnara či Andersona Silvy, aby strhli pozornost někam jinam.

McGregorův tweet po zápase: „Dobré bušení, těším se na odvetu.“ 

Do budoucna dává smysl Conorův už třetí zápas s Natem Diazem, čímž si ale image UFC nejspíš příliš nepřilepší, protože tam je ta nenávist velice podobná obrazu víkendového galavečeru, zvlášť, když by Conor byl nakonec jakkoliv potrestán.

Ve hře je také Tony Ferguson. Pokud by byl Nurmagomedov skutečně suspendován, byl by k dispozici pás lehké váhy, o který by se mohli utkat právě Ferguson s McGregorem. A duel Fergusona s Nurmagomedovem, pokud ho Nevadská atletická komise umožní, by byl v tomto případě nejlogičtějším pokračováním příběhu UFC.

Ať už se příště utká kdokoliv, svět se bude pozorně dívat…

Reklama

Související témata:

Doporučované