Hlavní obsah

Takto se sníží dodávky Pfizeru v příštích týdnech, až o třetinu

Foto: Zatevahins, Shutterstock.com

V příštím týdnu má přijít o třetinu méně vakcín od firmy Pfizer, než s kolika počítala vládní strategie.

Reklama

Firma Pfizer/BioNTech dodá v následujících čtyřech týdnech podstatně méně vakcín proti covidu-19, než s kolika počítala vládní očkovací strategie.

Článek

Podle informací od krajských koordinátorů očkování by to mělo být přibližně 85 % z původně slíbeného množství tento týden, 67,4 % příští týden a kolem 84 % po následující dva týdny.

Ministerstvo zdravotnictví už ve středu potvrdilo, že do Česka tento týden dorazilo pouze 81 místo slibovaných 95 plat lahviček s očkovací látkou. V jednom platu je 195 lahviček, z každé lze nabrat 5 až 6 dávek. K očkování jsou potřeba dvě dávky, a to ideálně s třítýdenním odstupem.

Některé nemocnice tak musely zrušit už rezervované termíny. Nově očkovaných bude přibývat ještě pomaleji, většinu zdravotníků a klientů v domovech pro seniory totiž čeká druhá dávka.

Do včerejšího dne bylo v Česku podáno 154 567 dávek vakcíny (z toho 151 626 vakcíny Pfizer a 2941 vakcíny Moderna). Druhou dávku Pfizeru dostalo 7201 lidí.

Původní harmonogram, který znázorňuje tato interaktivní tabulka, doznal dvě zásadní změny. Zaprvé má v lednu místo vakcíny pro 40 000 lidí od firmy Moderna dorazit pouze pro 10 000 lidí (20 000 dávek, jsou třeba dvě dávky), celkové množství se má srovnat během následujících měsíců. Většina krajů tyto vakcíny zatím vůbec nedostala.

Nově navíc vyšlo najevo, že nedorazí ani část vakcín od Pfizeru. Za tento týden je to asi o 13 650 dávek méně, příští týden bude propad ještě o něco výraznější a následující dva týdny budou podobné jako ten stávající.

Očkování seniorů zbrzdí druhé dávky

Vakcíny se přerozdělují do jednotlivých krajů podle počtu a struktury obyvatelstva. Do Jihočeského kraje tak například dorazí tři plata vakcíny Pfizer po 195 lahvičkách, tedy přibližně 3500 dávek.

„Očkování zdravotníků a lidí v domovech pro seniory druhou dávkou vakcíny tím nebude ohroženo. Dopad to má ten, že se zdrží první očkování seniorů nad 80 let, kteří se zaregistrovali v Centrálním rezervačním systému,“ popsal pro Seznam Zprávy jihočeský krajský koordinátor Petr Studenovský.

„V domovech pro seniory už máme skoro všechny naočkované, pouze v některých případech zatím ze zdravotních důvodů očkování proběhnout nemohlo. Problém nastane s odstupem, bude se reočkovat a o to méně očkovat první dávkou,“ dodal koordinátor.

Velmi podobná je situace ve středních Čechách. Zdravotníky a seniory v domovech čeká druhá dávka, zatímco ti ostatní si počkají déle, než bylo v plánu. Některé nemocnice proto musely zrušit termíny očkování, na které se senioři 80+ stihli přihlásit v Centrálním rezervačním systému.

„Máme naočkovanou většinu zdravotníků, ale pouze první dávkou. Druhá se odsouvá o týden, ale z pohledu nových poznatků a odborných doporučení by se to nemělo příliš natahovat,“ řekl pro Seznam Zprávy koordinátor Martin Polák. A stejným způsobem snížení dodávky zasáhlo i všechny ostatní kraje a hlavní město.

Pražský koordinátor David Doležil navíc uvedl, že nedostatek vakcín může ohrozit i očkování druhou dávkou.

„V tuhle chvíli není dost vakcín. Ty, které byly nasmlouvané, budou dramaticky redukovány a bude problém správně udělat reočkování těch, kteří již byli naočkováni,“ řekl Doležil.

Plánování toho, kdy a koho očkovat proti covidu-19, komplikuje několik dalších faktorů. Vakcíny od jednotlivých firem nejsou zaměnitelné, takže například člověk naočkovaný látkou od firmy Moderna musí stejnou látku dostat i v druhém termínu. Zdravotníci si z rozhodnutí ministerstva počkají na druhou dávku až čtyři týdny, ti ostatní ale mají dostat druhou dávku přesně 21 dní po té první.

A nakonec je nutné provázat všechny registry očkovaných, protože ministerstvo spustilo centrální registr teprve před necelým týdnem, ačkoliv očkování zdravotníků a seniorů v domovech už běží několik týdnů.

Reklama

Doporučované