Hlavní obsah

Takto si koalice rozdělily ministerstva. Fiala má slíbenou návštěvu u Zemana

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zástupci obou koalic se sešli k finálnímu jednání.

Reklama

aktualizováno •

Koalice Spolu a Pirátů se Starosty v úterý 13 hodin jednaly ve Sněmovně o budoucí společné vládě. Shodly se na koaliční smlouvě a také na tom, jak si bloky rozdělí konkrétní ministerstva.

Článek

Už několik dní se spekuluje o tom, jak by nová vláda po odchodu premiéra Andreje Babiše mohla vypadat. Kandidát na premiéra oznámil, že se dnes vyřešilo, jaká ministerstva bude mít koalice Spolu a jaká Starostové a Piráti.

Předseda ODS Petr Fiala také oznámil, že ho kontaktoval kancléř Vratislav Mynář. „Dnes mě kontaktoval kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář a vyřídil mi vzkaz od prezidenta Miloše Zemana, že pan prezident se těší na setkání se mnou a že mě přijme ve chvíli, kdy bude přeložen na normální pokoj,“ oznámil předseda ODS Petr Fiala.

Rozdělení ministerstev mezi koalice Spolu a Pirátů a STAN

Spolu

Premiér, ministerstvo financí, práce a sociálních věcí, obrany, dopravy, zdravotnictví, zemědělství, spravedlnosti, životního prostředí, kultury a pro vědu a výzkum.

Piráti a STAN

Ministerstvo vnitra, školství, průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj a digitalizace, zahraničí, pro evropské záležitosti a jeden člen vlády pro legislativu.

Šéf ODS Fiala také řekl, že dnešní celodenní jednání považuje za úspěšné. „Máme za sebou dlouhé a celodenní jednání. Když říkám, že úspěšné, tak jsme se domluvili na mnoha podstatných věcech. Našli jsme shodu, jak bude vypadat koaliční smlouva a koaliční program. To nyní předáme našim stranám,“ upřesnil Fiala.

Budoucí vláda nechce budovat žádné nové ministerstvo nebo úřad. „Všechny tyto funkce členů vlády už v minulých vládách v historii České republiky byly nejednou obsazeny,“ řekl kandidát na premiéra Fiala.

Mezi Starosty a Piráty panuje pnutí kvůli analýze, kterou si nechala zpracovat Pirátská strana a která v pondělí unikla do médií. Podle zprávy Starostové opakovaně porušili ustanovení koaliční smlouvy týkající se kroužkování.

Už ráno během příchodu do Sněmovny nikdo z Pirátů nemluvil s novináři. Otázkám se vyhnul například Jakub Michálek nebo Olga Richterová s odůvodněním, že spěchají.

Po jednání oba lídři dvoučlenné koalice toto téma nechtěli rozebírat. „To budeme řešit později, bez mediálního zájmu,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Rakušan už v pondělí řekl, že nepovažuje za šťastné toto téma řešit před zásadním jednáním o vládě. Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka analýza neovlivní jednání o budoucí vládě.

Dosavadní opoziční koalice se na vytvoření vlády domluvily bezprostředně po vyhlášení výsledků říjnových voleb do Sněmovny. Po začátku jednání strany oznámily, že by chtěly koaliční smlouvu a programové prohlášení připravit k podpisu do 8. listopadu. Na dnešním jednání chtěly dospět k dohodě, aby dokumenty stihla před plánovaným pondělním podpisem projednat koncem pracovního týdne vedení zastoupených stran.

Válek pod palbou

O co se mezi koalicemi hrálo? Do dnešního dne nebylo jasné, jak si koaliční bloky rozdělí jednotlivá ministerstva. To, kdo přesně jaká ministerstva obsadí, si mají politické strany a hnutí říci do konce týdne po svých interních poradách.

Do dnešního vyjednávacího dne vstupovali vyjednavači s tím, že nebylo jasné, jak se Spolu postaví k nároku PirSTAN na balíček několika požadovaných ministerstev. Tím byly rezorty místního rozvoje, životního prostředí a zahraničních věcí.

Zejména o Ministerstvo životního prostředí byl v posledním týdnu v kuloárech velký zájem. Cílili na něho lidovci, kteří v posledních dnech jevili zájem o silnou trojici: Ministerstvo práce a sociálních věcí, zemědělství a životní prostředí.

Zřejmé nebylo ani to, která koalice, respektive strana, se ujme možného nového úřadu pro evropské záležitosti a Ministerstva kultury. Zdroje redakce blízké vedení ODS zmiňovaly, že modří by jevili zájem spíše o kulturu, kdyby si museli vybrat.

Poměrně nečekaně se začaly objevovat otazníky nad kandidátem, o kterém se možná nejdelší dobu hovořilo jako o budoucím ministrovi – a to aspirantovi na post ministra zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09).

Své kolegy v posledních dvou týdnech nepotěšil vyjadřováním o covidové situaci, vrcholem bylo jeho úterní vyjádření o vánočním lockdownu. I to byl jeden z důvodů, proč koaliční vyjednavači nechtějí zatím sdělovat přesné personální složení vlády, aby na budoucí ministry nebyl tlak jako nyní na Válka.

Před úterním jednáním se jevilo jako pravděpodobnější, že Válkovi Petr Fiala a spol. spíše domluví, než že by rovnou hledali jiného kandidáta. Mezi potenciálními náhradníky zaznívala v zákulisí jména lidoveckých poslanců-lékařů, tedy exnáměstka ministra zdravotnictví Toma Philippa či vysočinského krajského zastupitele Víta Kaňkovského.

Reklama

Doporučované