Hlavní obsah

Takto vypadá nové 5G vozidlo pro zásahy při živelních katastrofách

Podívejte se, jak vypadá 5G vozidlo pro komunikaci a pomoc při živelních katastrofách.Video: Jan Marek

 

Reklama

Američtí mariňáci testují technologickou novinku, která má najít uplatnění všude – od bitevního pole po hašení lesních požárů. Nebo v místech zasažených tornádem. Pomoci jim má 5G zásahové vozidlo pro krizové situace.

Článek

Není o moc větší než hasičské auto, nové zásahové vozidlo pro komunikaci a pomoc při krizových situacích, jako jsou živelní katastrofy, od americké telekomunikační firmy Verizon se ale pyšní tím, že je pro výjezdy do oblastí po živelních katastrofách a jiných pohromách vybavené technologiemi využívajícími ultrarychlé 5G připojení.

K přenosu dat sítěmi páté generace má vozidlo vlastní satelit o průměru 1,8 metru a dvojici antén pro mikrovlnné spoje, na nichž jsou připevněné i 360stupňové kamery nebo senzory pro snímání okolí. Tím ale výbava ani vzdáleně nekončí. Prototyp pro taktické humanitární operace (zkráceně THOR) v současnosti nově testuje americká námořní pěchota na základně v Kalifornii.

„Tento týden jsme na vojenské základně námořní pěchoty Miramar instalovali plně funkční 5G síť, včetně autonomního robotického systému komunikace pro zásahová vozidla THOR, který přenáší záznam z kamer i data ze senzorů mezi auty a terénními pracovníky,“ vysvětluje ředitel divize Verizon 5G Labs Christian Guirnalda s tím, že vozidlo je jediné svého druhu a výrobu dalšího zatím neplánuje.

„Švýcarský nůž“ na kolech

Vůz je mimo jiné vybavený i vlastním dronem pro snímání širšího okolí vozidla, které má být schopné operovat všude – od válečných oblastí na pláních i ve městech až po husté lesy zasažené požáry. Uvnitř má vlastní řídící centrum nabízející celistvý obraz okolní situace, a to jak vizuálně, tak i datově a v reálném čase. Zvenku má navíc rozměrnou dotykovou obrazovku. O pohon auta pro šest krizových pracovníků se stará duální generátor o 12 tisících wattech a dvojitá dieselová nádrž až na 300 litrů nafty.

„THOR je tak trochu jako švýcarský nůž na kolech,“ dodává Guirnalda k prototypu vozidla. Vybavení vozidla se prý nicméně do budoucna může ještě změnit podle toho, jaká po něm a jeho možnostech bude poptávka. „Jinými slovy můžeme tato zařízení do předních linií nabízet v široké škále konfigurací,“ doplňuje.

Verizon má být v současnosti jedinou firmou, která nabídla a dodala multifunkční 5G zařízení pro testování armádou. A to hlavně z toho důvodu, že americké ministerstvo obrany se prý o využití sítí páté generace a nabídku jejich možností aktivně zajímá.

Reklama

Doporučované