Hlavní obsah

Tálibán a afghánská vláda se v listopadu sejdou v Moskvě

Rusko sjednalo mírová vyjednávání mezi Tálibánem a vládou Afghánistánu.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Rusko mělo v úmyslu mírové rozhovory sjednat již letos v září, afghánská strana však odmítla, požadovala přímé setkání.

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Moskva bude 9. listopadu hostit mírová jednání mezi zástupci Tálibánu a afghánské vlády.

Rusko mělo v úmyslu mírové rozhovory sjednat již letos v září, afghánská strana však odmítla, požadovala přímé setkání.

Pozvání do Moskvy dostali i zástupci dalších zúčastněných stran ozbrojeného konfliktu v Afghánistánu, včetně Indie, Íránu, Pákistánu, Číny a USA. V prohlášení ruského ministerstva zahraničí stojí, že v listopadu vůbec poprvé zasednou zástupci Tálibánu k jednacímu stolu za účelem tak důležitého mezinárodního vyjednávání.

Radikální salafistické hnutí v říjnu v Kataru jednalo se zvláštním vyslancem Spojených států pro usmíření v Afghánistánu Zalmayem Khalilzadem. Tehdy se zástupci obou stran dohodli na vedení dalších setkání, Tálibánci však označili přítomnost amerických jednotek v Afghánistánu jako velkou překážku pro mírová jednání.

USA sice na území Afghánistánu nejsou činné v přímých vojenských operacích, letos v létě však v zemi bylo i nadále 14 tisíc amerických vojáků. Washington se v poslední době soustředí zejména na donucení Tálibánu k vyjednávání.

Válka v Afghánistánu trvá již od roku 2001, kdy v rámci operace Trvalá svoboda v reakci na teroristický útok z 11. září téhož roku v zemi intervenovaly armády Spojených států, NATO a dalších spojenců. Hlavním cílem bylo sesadit radikální režim Tálibánu, zajmout iniciátory útoku v čele s Usámou bin Ládinem a pomoci tamní vládě ustanovit autonomní samosprávu.

Reklama

Související témata:

Doporučované