Hlavní obsah

Tálibán a USA údajně krůček od dohody o odchodu vojáků z Afghánistánu

Foto: Wikimedia.org, isafmedia

Bojovníci Tálibánu (ilustrační foto).

Reklama

Zástupci afghánského radikálního islámského hnutí Tálibán a Spojených států dokončili návrh mírové dohody, která předpokládá stažení zahraničních sil z Afghánistánu do 18 měsíců od jejího podepsání. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje z Tálibánu.

Článek

Zvláštní vyslanec USA pro mír Zalmay Khalilzad na svém twitterovém účtu oznámil, že v jednání byl učiněn výrazný pokrok, dohoda však podle něj dokončena nebyla.

Vyjednávání mezi Tálibánem a Khalilzadem trvalo v Kataru šest dnů. Cílem bylo ukončit nejdelší válku vedenou Spojenými státy. Podle diplomatů rozhovory trvaly déle, než se čekalo. Khalilzad zamířil do Kábulu, aby informoval o výsledcích prezidenta Ašrafa Ghaního.

„Setkání zde byla mnohem produktivnější než kdykoli v minulosti. Učinili jsem výrazný pokrok v zásadních otázkách,“ uvedl Khalilzad na Twitteru bez dalších podrobností. Vyjádřil také důvěru, že jednání budou brzy pokračovat.

Tálibánské zdroje dodávají, že důležitou součástí dohody je příměří, musí však být ještě potvrzen časový plán a jednání s představiteli Afghánistánu začnou, jakmile bude příměří zavedeno.

Zpráva o pokroku při vyjednávání o dohodě přichází v době, kdy Tálibán pokračuje v každodenních útocích proti afghánské vládě podporované Západem a proti jejím bezpečnostním silám. I po 17 letech od invaze vedené USA do Afghánistánu, jejímž cílem bylo zbavit Tálibán moci, kontroluje hnutí téměř polovinu země.

V rámci mise Resolute Support (Rozhodná podpora) řízené Severoatlantickou aliancí a v rámci své protiteroristické mise zaměřené proti skupinám jako Islámský stát a Al-Káida mají Spojené státy v Afghánistánu zhruba 14 000 vojáků. Navzdory loňským prosincovým zprávám, že Američané zvažují stažení téměř poloviny svých sil, mluvčí Bílého domu uvedl, že prezident Donald Trump nevydal příkaz k odchodu vojáků. Nicméně americká vláda nepopřela tyto zprávy, které mimo jiné vyvolaly obavy z nové uprchlické krize.

Reklama

Související témata:

Doporučované