Hlavní obsah

Tálibán je v Afghánistánu nejsilnější od roku 2001, vláda stěží kontroluje polovinu země

Tálibán je nejsilnější od roku 2001: Afghánská vláda má pod kontrolou pouze polovinu země.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Hnutí Tálibán je v Afghánistánu nejsilnější od roku 2001. Vychází to ze zprávy speciálního týmu pozorovatelů americké vlády. Podle zprávy má centrální vláda dohled pouze nad polovinou země.

Článek

Ještě před třemi lety kontrolovala centrální afghánská vláda podle pozorovatelů 72 procent okresů, nyní je vláda respektována v 56 procentech okresů. Protivládní síly naopak za stejnou dobu svůj vliv téměř zdvojnásobily, ze 7 procent na 12,5 procenta, a přibližně třetina země zůstává de facto bez dohledu. Informaci přinesla americká televize CNN.

Podle CNN nová zpráva tvrdými daty dokládá to, co bylo už delší dobu možné sledovat. Afghánské armádě začíná v boji s neoblomnými bojovníky Tálibánu země protékat mezi prsty a nic na tom nemění ani přítomnost koaličních vojsk. První američtí vojáci do země přijeli už před sedmnácti lety a úspěšné řešení situace v zemi je v nedohlednu.

Společně s rostoucím vlivem Tálibánu roste také počet civilních obětí v konfliktu. Ne nutně ale rukou extremistů. Mezi lednem a zářím zemřelo podle OSN při leteckých útocích afghánské a americké vlády 313 civilistů a 335 jich bylo zraněno. Podle OSN počet obětí vzrostl o 39 procent vůči stejnému období loňského roku. Vedení mise NATO uvádí, že od ledna do 15. srpna zemřelo při leteckých útocích 102 civilistů.

Afghánská armáda a jednotky Severoatlantické aliance se musejí také potýkat s infiltrací domácích sil bojovníky Tálibánu, a z toho pramenících útoků, které lze jen stěží předvídat.

Domácí armáda kromě jiného také s přibývajícím časem ztrácí personál a podle CNN je třeba hledět na to, že multimiliardový tréninkový program financovaný Spojenými státy se míjí účinkem. Aktuálně jsou afghánské bezpečnostní složky 40 tisíc členů pod požadovanou sílou armády o 352 tisících vojáků.

Obavy spojenců podle CNN plynou také z korupcí prorostlých vysokých pater afghánské politiky a justice. Změnu slibovaly nedávné volby, které se měly konat už před třemi lety, ale první svobodné volby po letech válečného konfliktu zastínil teror. Za oběť mu padl mimo jiné šéf policie v Kandaháru Abdul Razak. Tálibán následně Afghánce před vhozením volebního lístku varoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované