Hlavní obsah

„Tálibán mě brzy zabije.“ Pomáhala druhým, teď prosí Česko o pomoc

Foto: Profimedia.cz

„Ihned evakuujte Afghánce.“ Snímek z protestů v Londýně.

Reklama

„Doufám, že se nám dostane rychlé pomoci. Jinak mě zabijí,“ napsala redakci SZ žena, která ještě nedávno v Afghánistánu pomáhala lidem v nouzi. Nyní se bojí, že je jednou z prvních na seznamu Tálibánu.

Článek

Další postup Tálibánu Afghánistánem jen prohlubuje vleklou humanitární krizi. V zemi desítky let pomáhají nejrůznější neziskové organizace čítající členy všech národností. Nyní se však v ohrožení života ocitli i oni. Seznam Zprávám se ozvala jedna z afghánských zaměstnankyň neziskové organizace s naléhavou žádostí o pomoc. Z pochopitelných obav o vlastní život si nepřála být jmenována, SZ její identitu i místo působiště znají, spolupracovala i s českými organizacemi.

„Jak víte, Tálibán se zmocňuje Afghánistánu. Hrozbou je zejména pro ženy pracující pro neziskové nevládní organizace. Naše pomoc druhým je nyní největším rizikem pro nás, ženy, které nemají žádné zdroje, aby mohly hledat podporu. Ženy Tálibánu nemohou věřit, v oblastech, které dobyl, se brzy stanou jeho oběťmi. Potřebujeme pomoc,“ popsala situaci paní S.. Se zveřejněním svých obav v médiích souhlasila, dodala však: „Doufám, že se nám dostane rychlé pomoci. Jinak mě zabijí.“

„Takto křehká situace a nestabilní bezpečnostní podmínky nás nutí hledat podporu pro opuštění země. Tálibán stále udržuje vztah s teroristickou organizací Al-Káida. Lidé se odtud pokoušejí utéct. Ulice jsou prázdné, většina obchodů a bank je zavřená,“ popisuje pro SZ paní S.. Podle dat OSN se v Afghánistánu nacházelo již před převzetím moci Tálibánem půl milionu vnitřních uprchlíků, v posledních dnech množství lidí na útěku narůstá o další stovky tisíc.

„Ženy jsou doma. Co je nejdůležitější, víme, že Tálibánu ženy nemohou věřit, zejména pokud jde o vzdělané dámy, které pracují v neziskovém sektoru. Všechny organizace či země se proto snaží evakuovat své zaměstnance,“ dodává.

„Pracuji pro humanitární organizaci, ale Tálibán nás nepovažuje za rovnocenné, zejména ženy jsou hlavním cílem a jsme v ohrožení. Necítím se bezpečně a nemám žádné další finanční zdroje, abych mohla urychleně odejít. Prosím, sdílejte a předejte naše obavy vaší vládě, aby nás podpořila při evakuaci.“

Předminulý týden radikální hnutí Tálibán dobylo několik velkých měst (jako poslední i metropoli Kábul), a obsadilo tak téměř celou zemi. Řada měst a obcí se tálibům vzdala bez boje. Ze země se od předminulého víkendu snaží dostat tisíce lidí, kteří způsobují chaos na kábulském letišti.

Mnozí utíkají kvůli strachu z represí ze strany Tálibánu, protože v předchozích letech podporovali vládu či západní spojence, další se obávají obnovení radikální verze islámského práva šaría, kterého se Tálibán držel během své dřívější vlády v zemi v letech 1996–2001, než ho svrhla protiteroristická operace vedená USA a Británií. Během zmatků provázejících evakuaci na kábulském mezinárodním letišti zahynulo od začátku minulého týdne nejméně 20 lidí.

Tento týden plánuje Británie evakuovat dalších až šest tisíc lidí. Například Německo v noci ze soboty na neděli převezlo 213 lidí z Kábulu do uzbeckého Taškentu. Nově pošle do Afghánistánu letadla i Japonsko, které pošle i vlastní letadla „pro lidi, kteří chtějí ze země odejít“.

Nejvíce svých občanů a místních obávajících se represí za strany Tálibánu evakuovaly dosud Spojené státy. Od 14. srpna jich podle nedělního oznámení prezidenta Joea Bidena odvezly na 28 tisíc, z toho 11 tisíc za tento víkend. Biden také uvedl, že celkem od července USA evakuovaly z Afghánistánu 33 tisíc lidí.

Pomoci České republiky se snaží dovolat i ti, kteří zde svá zázemí nemají. Na české Ministerstvo zahraničí někteří chodí osobně a snaží se získat informace, jak můžou svým rodinám v Afghánistánu pomoci. Není jasné, zda mají lidé bez vazeb na Česko nějakou šanci.

„Všechny české občany, kteří v Afghánistánu byli, jsme již dávno kontaktovali a jsou v pořádku. Stejně jako vaše redakce i Ministerstvo zahraničních věcí eviduje řadu požadavků na pomoc s evakuací. Pro tyto účely je zřízena e-mailová schránka afghanistan@mzv.cz. Ovšem v drtivé většině žádostí jde o osoby bez vazeb na Českou republiku, to znamená, že zde nemají trvalý pobyt, nestudují zde, nepracují,“ napsal v reakci na dotazy pro dříve zveřejněný text Seznam Zpráv Jakub Augusta z odboru komunikace.

Reklama

Související témata:

Doporučované