Hlavní obsah

Tálibán na postupu. Obklíčil tři klíčové afghánské provinční metropole

Foto: Profimedia.cz

Hlídka afghánských bezpečnostních sil na předměstí města v provincii Helmand (ilustrační snímek).

Reklama

Od 1. května, kdy Spojené státy a Severoatlantická aliance zahájily stahování posledních vojáků z Afghánistánu, ovládl Tálibán velkou část afghánského území.

Článek

O tři velká města svádějí v posledních dnech boje afghánští vládní vojáci se členy povstaleckého hnutí Tálibán. Příslušníci Tálibánu již vstoupili do některých čtvrtí Kandaháru a Laškargáhu na jihu země i do západoafghánského Herátu, informoval zpravodajský server BBC News.

Poslanec afghánského parlamentu Gul Ahmad Kamin, který je v Kandaháru, BBC řekl, že existuje velké riziko, že Tálibán získá Kandahár pod kontrolu. Situace ve městě se podle něj každou hodinou zhoršuje a boje v ulicích jsou nejprudší za posledních 20 let. Desítky tisíc lidí kvůli násilí opustily své domovy a v oblasti hrozí humanitární katastrofa.

Kamin uvedl, že Tálibán nyní považuje Kandahár za svůj hlavní cíl a chce z něj udělat svou dočasnou metropoli. Pokud padne Kandahár, padne brzy i dalších pět nebo šest okolních provincií, soudí Kamin. Pokud se povstalci dostanou do centra, vládní vojáci kvůli velkému množství civilistů ve městě nebudou moci použít těžké zbraně, řekl poslanec.

Boje se stupňují také v hospodářsky významném městě Herát a rebelové se již zmocnili některých jeho jižních čtvrtí, sdělil reportér afghánské televize Tolo. Střety jsou hlášeny nejméně z pěti různých částí Herátu. Americké letectvo pokračuje ve vzdušné podpoře afghánských sil, kterým se podařilo znovu dobýt oblast kolem letiště.

Obyvatelé Herátu uvádějí, že ve městě již není moc míst, která by šlo označit za bezpečná, a někteří se již vyzbrojili, aby se mohli bránit. Bojovníky shromažďuje i bývalý guvernér provincie Herát a známý vůdce mudžáhidů, kteří v 80. letech válčili proti sovětským vojákům, Ismáíl Chán.

V Laškargáhu, který je metropolí provincie Helmand, povstalci údajně stále drží pozice dva kilometry od centra města, ačkoli vládním silám se povedlo v noci na dnešek jejich další postup zarazit. Podle velitele afghánské armády rebelové utrpěli při srážkách velké ztráty.

Reklama

Související témata:

Doporučované