Hlavní obsah

„Tálibán nám vyhrožoval, že nás rozseká na kusy.“ Tisíce Afghánců jsou na útěku

Svět bez obalu.Video: RFE/RL

 

Reklama

V Afghánistánu bylo za prvních šest měsíců letošního roku zabito nebo zraněno více žen a dětí než kdykoliv jindy za stejné období od roku 2009, kdy počty obětí konfliktu v zemi začala systematicky sledovat OSN.

Článek

Mohutná ofenzíva Tálibánu vyhnala z domovů tisíce lidí, kteří hledají bezpečí v provizorních utečeneckých táborech. Jeden takový je v provincii Kundúz. „Za posledních 10 dní nebo dva týdny se boje velmi zintenzivnily. Bydleli jsme poblíž vojenské základny, která byla Tálibánem obsazena. V našem sousedství byl téměř každý dům zničen ostřelováním,“ říká Abdul Wahed. „V noci nás vyhnali z našich domovů. Řekli nám, že pokud neodejdeme, rozsekají nás na kousky. Opustili jsme náš domov a strávili noc na silnici. Nyní jsme se dostali do tohoto utečeneckého tábora. Dosud nám nebyla poskytnuta žádná pomoc. Nemáme jídlo a ani vodu,“ stěžuje si Zainuddin.

Stanový utečenecký tábor se nachází na předměstí hlavního města provincie Kundúz. Lidé, kteří tady žijí, tvrdí, že je tu pro všechny málo místa a téměř žádné jídlo a ani lékařská pomoc. „Nikdo nám zatím nepomohl. Jsme tu v tomto horku i s našimi dětmi. Jsme čtyři rodiny z jedné čtvrti a všichni tu žijeme v jednom stanu. Vláda nám neposkytla žádnou pomoc. Máme teď těžký život. Kéž se nad námi Bůh slituje,“ říká další z uprchlíků Zaiban. Úředníci ale tvrdí, že je prý vládní pomoc už na cestě. „Vysídleno kvůli válce tu bylo téměř 6000 rodin. Byli jsme zatím schopni poskytnout pomoc téměř 5000 z nich,“ tvrdí Abdul Basit Ansari z ministerstva pro uprchlíky a repatriaci. Podle odhadů je ale počet utečenců daleko vyšší.  V okamžiku, kdy se začaly mezinárodní vojenské jednotky ze země stahovat, zahájil Tálibán rozsáhlou ofenzívu. Předpokládá se, že extremisté už ovládají jednu třetinu okresů. Afghánští představitelé vyzvali Tálibán, aby začal jednat a aby ušetřil životy a domovy civilistů.

„K většině střetů dochází v obydlených oblastech, což má katastrofální dopad na životy lidí. Naléhavě vyzýváme tálibánské bojovníky, aby spory řešili prostřednictvím vyjednávání a rozhovorů s vládou,“ říká Zabihullah Farhang, mluvčí Nezávislé afghánské komise pro lidská práva. Prudké boje v provincii Kundúz nadále pokračují a pro rodiny uprchlíků existuje jen malá naděje, že se jejich život zase brzy vrátí do normálu.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované