Hlavní obsah

Tálibán ohlásil mírovou dohodu s USA na 29. února

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie afghánského hnutí Tálibán.

Reklama

Afghánské radikální hnutí Tálibán podepíše 29. února před mezinárodními pozorovateli v katarské metropoli Dauhá mírovou dohodu se Spojenými státy. Oznámily to v pátek tiskové agentury s odvoláním na mluvčího Tálibánu. Datum potvrdil i šéf americké diplomacie.

Článek

„Připravujeme se na podpis, který se má konat 29. února,“ uvedl podle Reuters ministr zahraničí USA Mike Pompeo s tím, že po podpisu by měly následovat vnitroafghánské rozhovory o nastolení trvalého klidu zbraní. Podmínkou podepsání dohody ale je, aby mu předcházel pokles násilí v Afghánistánu.

Americký představitel označil ujednání za dohodu o „snížení násilí“. Dodal, že je velmi konkrétní, protože přímo zmiňuje nastražené výbušniny, sebevražedné útočníky či raketové útoky. Ujednání zahrnuje celou zemi včetně afghánských ozbrojených sil.

„Obě strany nyní vytvoří vhodnou bezpečnostní situaci před podepsáním dohody,“ uvedl mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. Období „sníženého násilí“ má podle něj začít platit od dnešní půlnoci.

Pompeo ve svém čtvrtečním vyjádření potvrdil, že klid zbraní a jeho udržení je nutnou podmínkou k tomu, aby mohly začít „opravdové, vážné diskuse, při nichž budou u stolu sedět všichni Afghánci“. Narážel tím zřejmě na dosavadní postoj vedení povstaleckého hnutí, které odmítá vyjednávat s vládou prezidenta Ašrafa Ghaního, jelikož ji považuje za loutku Západu.

Dosažení dohody by mohlo být prvním krokem ke stažení asi 13 000 amerických vojáků a tisíců příslušníků jednotek dalších zemí NATO. Stalo by se tak 18 let po invazi koaličních vojsk, kterou vyvolaly teroristické útoky z 11. září 2001 v New Yorku. Spojené státy v odvetě za útoky na New York a Washington svrhly vládu Tálibánu nad Afghánistánem.

Reklama

Doporučované