Hlavní obsah

Tálibán našel sklad plný alkoholu, patří české ambasádě v Kábulu

Bez komentáře: Tálibán obsadil sklad české ambasády. Našel tam Becherovku i Plzeňský Prazdroj.Video: twitter/PamirNews

 

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že na zveřejněných záběrech jsou prostory dočasně uzavřeného českého velvyslanectví v Kábulu.

Článek

Tálibán zveřejnil video z údajného obsazení skladu bývalého afghánského ministra zahraničí Salahuddína Rabbáního, který byl plný alkoholu.

Na záběrech jsou podle členů islamistického hnutí vidět početné zásoby alkoholu, mezi vystavenými lahvemi najdeme i české značky, jako je Jelínek, Becherovka nebo Plzeňský Prazdroj. Ve skutečnosti jsou na zveřejněných záběrech prostory dočasně uzavřeného českého velvyslanectví v Kábulu, což ČTK dnes potvrdilo ministerstvo zahraničí.

Původní informace o obsazení Rabbáního rezidence se začala šířit na sociálních sítích a informaci zveřejnila i některá média. Bývalý ministr zahraničí ale brzy tvrzení popřel.

„Není to můj dům, ale česká ambasáda. Je to propaganda namířená proti mně,“ uvedl Rabbání, který se nyní nachází v Pákistánu.

„Můžeme potvrdit, že na zveřejněných záběrech jsou prostory dočasně uzavřené české ambasády v Kábulu,“ uvedla česká diplomacie.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek na konci srpna informoval českou vládu, že velvyslanectví v Kábulu bude dočasně uzavřeno a část jeho agendy převezme zastupitelský úřad v Islámábádu. Diplomaté byli z Afghánistánu evakuováni kvůli kritické bezpečnostní situaci v zemi.

Budova velvyslanectví byla podle ministerstva zajištěna tak, aby nemohla být zneužita, včetně majetku nebo dat. Českým velvyslancem v Afghánistánu zůstal Jiří Baloun, který pracuje z pražského ústředí.

Baloun dříve řekl, že při opuštění ambasády musel s vojáky odvézt důležité vybavení včetně pokladny, záznamových zařízení, paměťových disků nebo částí přístrojů. Další vybavení muselo být zničeno. Z Kábulu přivezl také vlajky ČR, EU, NATO a Afghánistánu, český státní znak a plaketu označující budovu velvyslanectví.

Fotogalerie: Tálibán na starých fotografiích

+9

Reklama

Doporučované