Hlavní obsah

Tálibán přiostřuje: Ženy se na Kábulskou univerzitu nevrátí

Foto: Profimedia.cz

„Dovolte nám chodit do školy,“ stojí na transparentu.

Reklama

Práva afghánských žen dostala další ránu. Po dvou desetiletích, kdy ženy směly navštěvovat Kábulskou univerzitu, se jim Tálibán rozhodl toto právo upřít.

Článek

„Ženy již nebudou smět navštěvovat výuku ani pracovat na Kábulské univerzitě, dokud nebude vytvořeno islámské prostředí,“ oznámil v pondělí na svém oficiálním účtu na Twitteru nový rektor školy jmenovaný hnutím Tálibán.

„Dokud nebude pro všechny zajištěno skutečné islámské prostředí, nebudou ženy smět chodit na univerzity ani pracovat. Islám na prvním místě,“ řekl Mohammad Ašraf Ghairat.

Nová univerzitní politika podle webu New York Times vrací zemi do doby, kdy byl Tálibán poprvé u moci, tedy do 90. let 20. století. Tehdy se ženy směly pohybovat na veřejnosti pouze v doprovodu mužského příbuzného, za neuposlechnutí byly bity. Do škol nesměly vůbec.

Zatímco se některé ženy vrátily přednášet na soukromé univerzity, veřejné univerzity v zemi zůstávají zavřené. Pokud budou znovu otevřeny, ženy budou zřejmě muset navštěvovat oddělené třídy, kde budou vyučovat pouze ženy. Jelikož je však k dispozici málo učitelek, z nichž mnohé mají stále zakázáno veřejně pracovat, většina žen téměř jistě nebude mít možnost navštěvovat žádnou výuku.

Některé zaměstnankyně, které v posledních dvou desetiletích pracovaly relativně svobodně, se proti novému nařízení ohradily a zpochybnily myšlenku, že Tálibán má monopol na definování islámské víry.

„Na tomto svatém místě nebylo nic neislámského,“ řekla jedna z lektorek, která ze strachu z represí s deníkem New York Times hovořila pod podmínkou anonymity. „Školí se zde prezidenti, učitelé, inženýři a dokonce i mulláhové. Kábulská univerzita je domovem afghánského národa,“ dodala.

V pondělí Ghairat napsal na Twitteru, že univerzita pracuje na plánu, jak přizpůsobit výuku studentkám. Neuvedl ale, kdy bude tento plán dokončen. „Kvůli nedostatku lektorů a lektorek pracujeme na plánu, aby lektoři a lektorky mohli vyučovat studentky zpoza závěsu ve třídě. Tímto způsobem by se pro studentky vytvořilo islámské prostředí, kde by se mohly vzdělávat,“ napsal na Twitteru.

Po srpnovém převzetí moci Tálibánem se představitelé snažili zdůraznit, že tentokrát to bude pro ženy lepší a že jim bude umožněno studovat, pracovat a dokonce se podílet na vládě. Nic z toho se však nestalo. Vůdci Tálibánu nedávno jmenovali vládu složenou výhradně z mužů. Nová vláda také zakázala ženám návrat na pracoviště s odvoláním na bezpečnostní obavy, ačkoli toto rozhodnutí úředníci označili za dočasné.

To byl další těžký zásah do afghánského systému vysokoškolského vzdělávání, který byl po léta podporován stovkami milionů dolarů zahraniční pomoci. „Není žádná naděje, celý systém školství se hroutí,“ řekl Hamíd Obajdí, bývalý mluvčí ministerstva školství, který zároveň přednášel na Fakultě žurnalistiky Kábulské univerzity.

Desetitisíce studentů veřejných vysokých škol zůstávají doma, protože jejich školy jsou zavřené. Americká univerzita v Afghánistánu, do níž USA investovaly přes 100 milionů dolarů, zůstává po převzetí Tálibánem zcela opuštěna.

Před dvěma týdny Tálibán vyměnil rektora Kábulské univerzity za Ghairata, 34letého stoupence hnutí, který označil školy v zemi za „centra prostituce“. Jako symbolický akt odporu zaslaly afghánské učitelské odbory minulý týden vládě dopis, v němž požadují, aby jmenování Ghairata zrušila. Ghairat byl kritizován za nedostatek akademických zkušeností také na sociálních sítích.

Hlavní mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid se snažil zmírnit Ghairatovo prohlášení, že se ženy nemohou vrátit na Kábulskou univerzitu. „Může to být jeho osobní názor,“ uvedl s tím, že neví, kdy bude zákaz vstupu žen zrušen.

Reklama

Související témata:

Doporučované