Hlavní obsah

Tálibán přišel o tři okresy. Odpor vůči islamistům vede syn slavného Masúda

Foto: Profimedia.cz

Noví členové afghánských bezpečnostních složek se cviči v provincii Pandžšír, kterou dosud tálibové nedobyli.

Reklama

V Pandžšíru se podle lidí blízkých Ahmada Masúda shromáždilo asi šest tisíc bojovníků. Mají k dispozici vrtulníky a obrněná vozidla, která v zemi zanechaly sovětské jednotky v osmdesátých letech.

Článek

Síly odporu vůči radikálnímu hnutí Tálibán získaly pod kontrolu tři okresy nedaleko údolí Pandžšír na severu Afghánistánu, kde jsou shromážděny zbytky afghánských vládních jednotek a různých milicí. Na Twitteru to dnes oznámil afghánský ministr obrany Besmilláh Chán Muhammadí, který se zavázal tálibům vzdorovat, informovala agentura Reuters.

Bojovníkům a vojákům se podařilo získat kontrolu nad oblastmi v provincii Baghlán severně od Pandžšíru, který se rozkládá na úpatí masivu Hindúkúš. Není přesně jasné, jaké síly se na této akci podílely, podle Reuters jde ale o další z rozptýlených náznaků opozice vůči Tálibánu. Ten nad Afghánistánem získal kontrolu při bleskové kampani, kdy během týdne dobyl hlavní afghánská města včetně Kábulu.

Afghánská stanice Tolo News s odkazem na šéfa místní policie uvedla, že si boje v Baghlánu vyžádaly řadu obětí. Tálibán se k incidentu nevyjádřil.

Z Pandžšíru se proti Tálibánu zavázali bojovat i dosavadní viceprezident Amrulláh Sálih a Ahmad Masúd, syn někdejšího vůdce Ahmada Šáha Masúda, který bojoval proti sovětským vojskům i jednotkám Tálibánu v 80. a 90. letech minulého století. Lidé blízcí Masúdovi uvedli, že se v Pandžšíru shromáždilo okolo 6000 bojovníků, kteří mají k dispozici několik vrtulníků a armádních vozidel. Opravili si také některá obrněná vozidla, které po sobě v 80. letech zanechaly sovětské jednotky.

Podle agentury Reuters opozice v Pandžšíru patrně nemá žádnou vazbu na podle všeho nekoordinované protesty v některých městech na východě Afghánistánu. Tyto projevy odporu však představují potíže, kterým může Tálibán při upevňování moci čelit.

Radikálové se zatím nepokusili do Pandžšíru vstoupit. Západní diplomati i někteří odborníci jsou však skeptičtí ohledně toho, nakolik budou skupiny shromážděné v údolí schopny bez vnější pomoci projevit účinný odpor.

Reklama

Související témata:

Doporučované