Hlavní obsah

Tálibán přiznal vinu za smrt komika. Hnutí ovládá přes 50 procent země

Foto: Profimedia.cz

Příslušník afghánských bezpečnostních sil na stráži.

Reklama

Afghánské radikální hnutí Tálibán se tento týden přihlásilo k odpovědnosti za smrt komika Nazara Muhammada. Hnutí, které ovládá přes 50 procent území Afghánistánu, rozvíjí novou spolupráci s čínskou vládou.

Článek

Mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid přiznal, že oba muži, kteří se na zabití komika Nazara Muhammada podíleli, byli členy Tálibanu.

„Muži byli zatčeni a budou souzeni,“ uvedl mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid. Dodal však, že komik z jižní provincie Kandahár byl členem Afghánské národní policie a tím pádem podle něj byl zapleten do mučení a zabíjení Tálibánců. Mudžáhid uvedl, že Tálibán neměl komika zabíjet, ale zatknout a postavit před soud.

Na sociálních sítích se v posledních dnech šířilo video, které zachycuje, jak neznámí ozbrojenci fackují a obtěžují populárního afghánského policistu a komika Nazara Muhammada, známějšího jako Khasha Zwan. Video zřejmě vzniklo jen pár momentů předtím, než útočníci Muhammada zabili.

Khashu zabili minulý týden, nově zveřejněná videa však vyvolala v Afghánistánu rozhořčení. Komik byl totiž v zemi proslulý, jeho „potrhlý šarm“ byl podle webu Washington Post (WP) velmi populární na sociálních sítích.

Muhammad podle agentury AP nebyl televizní osobností, svá videa zveřejňoval na sociální síti TikTok. Byl známý svými drsnými vtipy, vtipnými písničkami, utahoval si sám ze sebe a často si dělal legraci z témat, která mu předhazovali fanoušci.

V oblastech kontrolovaných Tálibánem se životní podmínky poměrně zásadně proměnují. V obsazených oblastech příslušníci hnutí údajně zadržují stovky lidí. Došlo k vypálení několika škol, navíc se objevily zprávy o omezeních pro ženy podobným těm z dob, kdy povstalci Afghánistán naposledy ovládali. Tehdy např. znemožňovali ženám přístup do škol či jim zakazovali pracovat.

Mluvčí Tálibánu minulý týden v rozhovoru pro agenturu Associated Press uvedl, že členové hnutí podle rozkazů nemají zasahovat do životů civilistů, neměli by ani v nově dobytých oblastech zavádět omezení. Pokud se objeví stížnosti na protiprávní jednání, měly by podle něj být důkladně prošetřeny.

Čína: Tálibán bude hrát důležitou roli

Vysoce postavení představitelé Tálibánu se ve středu navíc setkali s čínským ministrem zahraničí. Mezi radikálním hnutím a Pekingem se rozvíjí nová spolupráce.

Během setkání se spoluzakladatelem Tálibánu Abdulem Gháním Baradarem čínský ministr zahraničí Wang I označil Tálibán za důležitou vojenskou a politickou sílu v Afghánistánu. Podle čínského ministerstva zahraničí dodal, že „hnutí bude podle jeho očekávání hrát v procesu usmíření a obnovy země důležitou roli“.

„Čínská vláda se na středečním setkání, jehož se zúčastnili představitelé tálibánských politických i náboženských výborů, znovu pokusila s islamistickým hnutím posílit vztahy,“ píše CNN. Peking do oblasti Jižní a Střední Asie v rámci obchodního a infrastrukturního programu Nová Hedvábná stezka investoval velké prostředky. Čínské ministerstvo zahraničí již dříve jednalo o možnosti rozšíření čínsko-pákistánského hospodářského koridoru (CPEC) do Afghánistánu.

Ministr zahraničí Wang mimo jiné označil Afghánistán za největšího souseda Číny a zdůraznil, že osud země by měl být „v rukou afghánského lidu“. Stažení vojsk NATO a USA z Afghánistánu podle něj znamená „selhání politiky USA vůči Afghánistánu“ a zároveň příležitost pro stabilizaci a rozvoj země.

Tálibán kontroluje 54 procent země

Násilí v zemi eskalovalo po dubnovém oznámení amerického prezidenta Joea Bidena, že do 11. září budou ze země staženi všichni američtí vojáci. Od té doby Tálibán zahájil rozsáhlou ofenzívu a ovládl více než 200 okresů po celém Afghánistánu – většinou na severu a severozápadě. V mnoha oblastech se setkal jen s malým odporem.

Podle webu Long War Journal, který sleduje územní zisky Tálibánu v Afghánistánu, bylo k 29. červenci pod kontrolou hnutí 222 okresů, 71 okresů bylo pod kontrolou vlády, 114 zbývajících okresů podle webu jednoznačně nekontroluje ani jedna strana. Tálibán nyní kontroluje až 54 procent země, ještě 14. dubna, kdy Biden oznámil stažení vojáků, to přitom bylo jen 19 procent.

Vládní jednotky se převážně stahují do velkých měst, pokud zemi rovnou neopustily. Za poslední týdny přes 2 000 afghánských vojáků uprchlo do sousedního Tádžikistánu.

Brutalita vraždy populárního komika podkopala tvrzení Tálibánu, že lidem, kteří pracovali pro afghánskou vládu nebo armády USA a NATO, se nic nestane. Po celé Evropě tak vznikají iniciativy, podle nichž by měly evropské vlády zakročit a nabídnout pomoc těm Afgháncům, kteří v uplynulých letech ve své zemi spolupracovali s příslušníky západních armád. Tito lidé se nyní obávají pomsty ze strany islamistů.

Tlumočníci v nebezpečí

Strach z pomsty tak přiměl až 18 000 Afghánců, kteří pracovali pro americkou armádu, aby požádali o zvláštní imigrační víza do Spojených států. USA slíbily, že v případě tisíců žádostí o zvláštní víza budou postupovat rychle, zároveň o přijetí Afghánců jednají s Kuvajtem i dalšími zeměmi.

„Spojené státy jsou odhodlány pomáhat těm, kteří nám pomáhali během našeho působení v Afghánistánu v posledních 20 letech. Na procesu přesídlení těchto statečných Afghánců a jejich rodin se aktivně podílíme,“ řekl americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken na společné tiskové konferenci se svým kuvajtským protějškem.

V Česku na problém upozornil otevřený dopis iniciativy nazvané Zachraňte tlumočníky, podobná výzva se podle BBC objevila také v Británii. Britské ministerstvo obrany uvádí, že už v této souvislosti poskytlo pomoc více než 2000 Afgháncům a jejich rodinným příslušníkům.

Afghánistán se stejně jako řada částí světa v posledních dnech potýká se záplavami, které způsobily přívalové deště. Mluvčí povstalců ve čtvrtek uvedl, že v odlehlé oblasti v hornaté severovýchodní afghánské provincii Núristán, kterou kontroluje Táliban, náhlé záplavy zabily až 150 lidí.

Místní vláda hnutí Tálibán vyzvala, aby do oblasti vpustil záchranné týmy. Podle Mudžáhida radikální hnutí do postižené oblasti vyslalo vlastní záchranné týmy. Není však jasné, jak je Tálibán pro řešení mimořádných událostí v oblastech pod jeho kontrolou vybaven.

Reklama

Související témata:

Doporučované