Hlavní obsah

Tálibán se blíží k poslednímu místu odporu. Kdy padne Pandžšír?

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci protitálibánského odporu v severoafghánském Pandžšíru.

Reklama

Hnutí Tálibán se nadále přibližuje k severoafghánské provincii Pandžšír. Těžce dostupný region, do kterého se přesunuly zbytky afghánské armády i vlády, brání syn legendárního velitele Ahmada Šáha Masúda, zvaného Lev z Pandžšíru.

Článek

Tálibům se uplynulý týden podařilo dobýt další tři okresy na severu Afghánistánu, a bojovníci islamistického hnutí se tak přiblížili k baště posledního hnutí odporu, údolí Pandžšír. V pondělí pak Tálibán ovládl také Badachšán, Tachár a Andarab. Podle místních médií míří k Pandžšíru stovky bojovníků Tálibánu, k boji ale podle médií zatím nedošlo.

Informace potvrdila i zpravodajská agentura Tálibánu Alemarah. „Islámský emirát se snaží všechny problémy vyřešit mírovou cestou,“ cituje agentura Reuters mluvčího Tálibánu Zabiulláha Mudžáhida. Hnutí před vstupem do Pandžšíru už ale mezitím varoval bývalý viceprezident Amrulláh Sálih, který se prohlásil za úřadující hlavu státu a aktuálně sídlí právě v severoafghánské provincii.

Jednotky Tálibánu a bojovníci protitálibánského odporu už se podle Sáliha střetli v Andarabu. Samozvaný prezident obviňuje Tálibán, že se v Andarabu a Badachšánu dopouští porušování lidských práv. „Tálibové nedovolí, aby se do Andarabu dostalo jídlo a pohonné hmoty. Humanitární situace na místě je hrozivá. Tisíce žen a dětí uprchly do hor. Poslední dva dny tálibové unášejí děti a seniory, které používají jako živé štíty k dalšímu postupu nebo k provádění domovních prohlídek,“ píše indický server Zee.

Fotogalerie: V Afghánistánu zůstat nechtějí. Pašeráci je vodí do Turecka

V provincii, jež leží asi jen sedmdesát kilometrů severně od Kábulu, se mezitím formuje „Odpor 2.0“, jak už se název vžil pro přeskupenou armádu i skupinu afghánských politiků. Podle stanice Sky News uprchly na sever země stovky příslušníků afghánské armády, do Pandžšíru pak podle zdrojů z místa přivezli bojovníci několik stovek vozů typu Humvee, obrněná auta a pět vojenských helikoptér.

V provincii už se také podle zveřejněných záběrů setkal úřadující prezident Sálih s Ahmadem Masúdem, synem slavného Lva z Pandžšíru. „Nikdy, nikdy a za žádných okolností se nebudu klanět teroristům z Tálibánu. Nikdy nezradím duši a odkaz svého hrdiny Ahmada Šáha Masúda, velitele, legendy a vůdce. Nezklamu miliony lidí, kteří mi naslouchali. S Tálibánem nikdy nebudu pod jednou střechou. Nikdy,“ napsal v neděli po přesunu do Pandžšíru Sálih.

Úřadující prezident má s bojem proti Tálibánu své zkušenosti. V roce 2019 zaútočilo na jeho kancelář v Kábulu několik sebevražedných atentátníků. Při útoku zemřelo více než dvacet Sálihových kolegů, sám politik se zachránil při potyčce na střeše budovy. Právě on by ale mohl být podle Sky News klíčovým mužem pro případné mírové rozhovory s Tálibánem. Pokud ale nějaké nastanou.

Podle zdrojů Sky News se aktuálně bojovníci i obyvatelé Pandžšíru připravují na obě varianty, tedy na mírová jednání i na boj. Jednotky vedené Ahmadem Masúdem podle zdrojů stanice opevňují vstup do údolí Pandžšíru, který na jihu regionu tvoří úzká rokle lemovaná vysokými horami. Na východní hranici už dokonce mělo dojít ke dvěma potyčkám s táliby.

Za „sen obránců a noční můru útočníků“ označil údolí Pandžšíru v textu pro deník The Financial Express indický válečný veterán plukovník Ronnie Rajkumar. Oblast, jejíž jméno v překladu znamená „pět lvů“ a kterou obývá asi stovka tisíc obyvatel, se zmiňovanou noční můrou stala postupně v 19. století pro Brity, v 80. letech pro Sověty a poté i pro Tálibán. Klíčová je geografická poloha provincie. Oblast je pohořím Hindúkuš izolovaná od zbytku země a do Pandžšíru je možné se dostat jen jednou cestou.

Místní obránce vedl proti Sovětům i tálibům Ahmad Šáh Masúd, známý jako Lev s Pandžšíru. Během dlouhé války nedovolili bojovníci pod Masúdovým velením do údolí vstoupit nikomu ze svých protivníků. „Lev zkrotil medvěda v Afghánistánu,“ cituje server Firstpost jednu z mnoha knih o bojích v oblasti. Svůj lid, který je převážně tádžického původu, vedl Masúd do boje i proti Tálibánu, dokud ho 9. září 2001 nezabili dva sebevražední atentátníci al-Káidy, kteří v přestrojení za novináře odpálili bombu skrytou v kameře.

Na svého otce chce navázat Ahmad Masúd, ke kterému se přidávají vojáci „znechucení kapitulací svých velitelů“ i afghánští politici včetně bývalého ministra obrany Bismillaha Mohammadiho. „Píšu z údolí Pandžšíru, připraven jít ve šlépějích mého otce spolu s mudžahedínskými bojovníky, kteří jsou odhodláni se znovu postavit Tálibánu. Máme zásoby munice a zbraní, které jsme trpělivě shromažďovali už od dob, kdy můj otec ještě žil. Věděli jsme, že tento den může přijít,“ napsal minulý týden v komentáři pro deník The Washington Post dvaatřicetiletý Masúd.

Podpora syna Lva z Pandžšíru je pak viditelná i na sociálních sítích. Facebookové skupiny v oblasti jsou plné příspěvků oslavujících Masúda a protitálibánské nálady se na online platformách objevovaly ještě před obsazením Kábulu, píše Firstpost.

OSN má věrohodné zprávy o popravách prováděných Tálibánem

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová řekla, že dostala věrohodné zprávy o porušování lidských práv radikálním islamistickým hnutím Tálibán v Afghánistánu, včetně mimosoudních poprav civilistů, omezování práv žen a protestů namířených proti vládě Tálibánu.

Jenže s oblibou a podporou mimo údolí Pandžšíru už to pro Masúda tak slavné není. „Nemá žádné oficiální postavení. Nemá v Afghánistánu zrovna silnou podporu, pokud nepočítáme údolí Pandžšíru,“ cituje agentura AFP odborníka na afghánskou politiku z pařížské Sorbonny Gillese Dorronsoroa.

Nepomáhají pak ani jeho proměnlivá vyjádření směrem k Tálibánu. „Chceme, aby si Tálibán uvědomil, že cesta kupředu vede pouze skrze vyjednávání. Nechceme, aby propukla válka,“ citovala Masúda ještě v neděli agentura Reuters. Ještě na začátku srpna ale přitom kritizoval Tálibán za to, že v hnutí nedošlo za posledních dvacet let k žádné reformě a kvůli vlivu teroristických organizací se stalo možná ještě radikálnějším.

Podle odborníků se pak nejeví růžově pro Masúda a jeho podporovatele ani případný ozbrojený konflikt s Tálibánem. Bezpečnostní experti oslovení serverem Firstpost se domnívají, že bojovníci odporu jsou v menšině, Tálibán se navíc může pyšnit obrovským množstvím západní výzbroje, včetně děl a letadel, která hnutí ukořistilo v bojích s afghánskou armádou.

Abdul Sayed, nezávislý výzkumník se sídlem ve švédském Lundu, řekl, že nesdílí Masúdův optimismus ohledně šancí na odpor.

„Tálibán obklopuje Pandžšír ze všech stran a myslím si, že Masúdův syn nemůže odolávat déle než pár měsíců. V tuto chvíli nemá žádnou opravdu silnou podporu,“ řekl serveru Sayed.

Reklama

Související témata:

Doporučované