Hlavní obsah

Tálibán se nejspíš chystá na mírové rozhovory do Moskvy, poprvé za 17 let

Úmysl jednat o míru potvrdil agentuře AP jeden z představitelů Tálibánu.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Aktualizace: Kábul odmítl, že by se se zástupci Tálibánu setkal v Moskvě.

Článek

Ve vyjednávání o příměří mezi extremistickým hnutím Tálibán a afghánskou vládou možná dojde k významnému posunu. Tálibán zatím neoficiálně potvrdil účast na mírových rozhovorech, které se uskuteční začátkem září v Moskvě. Jeden z tálibánských představitelů ale pro agenturu AP uvedl, že vyšlou na jednání delegaci.

„První reakce byla pozitivní, plánují se jednání účastnit,” citoval server The Guardian ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Na jednání budou zřejmě přítomni i zástupci Číny, Íránu a Pákistánu.

Zpráva přišla poté, co Tálibán v pondělí odmítl přistoupit na klid zbraní navrhovaný afghánskou vládou a odpálil v Kábulu několik střel během slavnostního projevu prezidenta Ašrafa Gháního. Islamistické hnutí pohrozilo také dalšími útoky na vládu a její zahraniční spojence.

Při pondělním útoku rovněž povstalci z Tálibánu zadrželi téměř 200 pasažérů autobusů, které mířily do metropole Kábulu. Později většinu z nich propustili. „Více než 160 civilistů se bezpečně dostalo domů, ale nejméně 20 vojáků a policistů převezli bojovníci Tálibánu na neznámé místo,” uvedl představitel kunduzské provinční rady Ghulám Rabání Rabání.

V případě, že by byl Tálibán součástí zářijových mírových rozhovorů, jednalo by se o první účast na podobném jednání od teroristických útoků z 11. září a vojenské intervence Spojených států. Islamisté dostali pozvání už loni, ale nezúčastnili se.

Aktualizace: Kábul odmítl, že by se se zástupci Tálibánu setkal v Moskvě

Reklama

Doporučované