Hlavní obsah

Tálibán se setkal s Američany. Jednali spolu o humanitární pomoci

Foto: Profimedia.cz

Tálibán se setkal s Američany (ilustrační snímek).

Reklama

Za „upřímné a profesionální“ označilo americké ministerstvo zahraniční rozhovory s delegací radikálního hnutí Tálibán. Cílem diskuse bylo především možné zajištění humanitární pomoci Afgháncům a ne uznání nového režimu, tvrdí USA.

Článek

Vysocí představitelé USA a islamistického hnutí jednali v sobotu a v neděli v katarském Dauhá. Jednalo se o první osobní setkání mezi zástupci obou stran od srpnového návratu Tálibánu k moci v Afghánistánu. Americká strana znovu zdůraznila, že schůzka neznamená americké uznání nového afghánského režimu a že hnutí bude posuzovat podle jeho činů. O nedělním prohlášení resortu zahraničí dnes informovala agentura Reuters.

V prohlášení ministerstva zahraničí se uvádí, že americká delegace se při víkendových rozhovorech zaměřila na otázky bezpečnosti a terorismu. S Tálibánem dále jednala o možnosti bezpečného vycestování občanů USA, dalších cizích státních příslušníků i Afghánců a o lidských právech, například o zapojení žen a dívek do afghánské společnosti. Resort informoval, že obě strany rovněž jednaly o humanitární pomoci Afgháncům ze strany USA.

„Jednání byla upřímná a profesionální, přičemž delegace USA zopakovala, že Tálibán bude posuzován na základě svých činů, nikoli pouze slov,“ uvádí se v prohlášení. O tom, že setkání proběhlo „dobře“, informoval i Tálibán.

V sobotu delegace Tálibánu požádala Spojené státy o uvolnění rezerv afghánské centrální banky, které byly zablokovány za politických nepokojů v Afghánistánu letos v srpnu. Podle údajů Mezinárodního měnového fondu (MMF) činila hrubá výše rezerv afghánské centrální banky na konci letošního dubna asi 9,4 miliardy dolarů (206,7 miliardy korun). Mluvčí hnutí Suhail Shaheen také Spojené státy ujistil, že Tálibán zajistí, aby se Afghánistán nestal základnou pro připravování teroristických útoků po celém světě.

Američtí představitelé uvedli, že jsou v kontaktu s desítkami Američanů, kteří v zemi legálně trvale pobývají a nyní z ní chtějí odejít. V zemi jsou stále tisíce Afghánců, kteří jsou spojenci USA a obávají se pronásledování Tálibánem.

V Afghánistánu hrozí vážná humanitární krize. Washington a další západní země se snaží přijít na to, jak s Tálibánem jednat, aniž by této skupině poskytly legitimitu, o kterou usiluje, a zároveň zajistit přísun humanitární pomoci. Podle americké CNN se Afghánistán potýká s nedostatkem potravinových zásob a kolabujícím zdravotnickým systémem.

Reklama

Doporučované