Hlavní obsah

Tálibán se zmocnil vojenského zařízení USA s daty o spolupracovnících

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci na hlídce skenují duhovku mladého Afghánce s cílem ověřit, zda není evidován jako účastník povstaleckých akcí. Fotografie byla pořízená v provincii Ghazní roku 2012.

Reklama

Tálibánu se dostala do rukou zařízení, která americká armáda používala i k identifikaci Afghánců spolupracujících s koaličními silami. Informuje o tom s odkazem na armádní zdroje investigativní server The Intercept.

Článek

Neznámý počet kusů zařízení zvaného „ruční vybavení pro detekci identity (HIIDE)“ povstalci získali při ofenzívě minulý týden. Interceptu to potvrdil nejmenovaný zdroj z Velitelství společných speciálních operací i tři další bývalí armádní činitelé. Každý z nich má podle serveru „obavy, že by Tálibán citlivá data, která tato zařízení obsahují, mohl zneužít“.

Zařízení obsahují biometrická data jako například skeny duhovek nebo otisků prstů, která se kombinují s biografickými informacemi a dohromady jsou vkládány do velké centrální databáze. V tuto chvíli ale podle Interceptu není jasné, k jak velké části americké databáze může mít Tálibán díky získání HIIDE přístup.

Primárně měla zařízení sloužit k pronásledování teroristů a povstalců, kromě toho se ale běžně shromažďovala i biometrická data Afghánců, kteří s Američany spolupracovali a kteří jsou nyní v nemilosti nově vládnoucího Tálibánu.

Intercept uvádí, že mluvčí Obranné zpravodajské agentury (DIA) otázky novinářů směroval na kancelář ministerstva obrany, která ale na výzvu k vyjádření zatím nereagovala.

Bývalý armádní představitel Interceptu řekl, že Tálibán možná bude potřebovat dodatečné nástroje, aby dokázal z HIIDE získat data. S tím by ale podle něj mohl pomoci Pákistán. „Tálibán nemá výbavu na to, aby data mohl využít, ale ISI (pákistánská výzvědná služba) je má,“ citoval Intercept anonymní zdroj a dodal, že ISI je známá tím, že s Tálibánem úzce spolupracuje.

Americká armáda HIIDE používá už dlouhé roky. Biometrické údaje podle Interceptu pomohly například s identifikací teroristy Usámy bin Ládina při jeho zabití v roce 2011 v Pákistánu. Podle zjištění investigativní novinářky a nositelky Pulitzerovy ceny za rok 2016 Annie Jakobsenové měl ale Pentagon v plánu shromáždit biometrická data 80 % afghánské populace.

O tom, že americká armáda nepoužívala HIIDE jen pro účely potírání terorismu, podle serveru jasně vypovídá například i nedávná pracovní nabídka dodavatele ministerstva zahraničí, ve které stálo, že se shání technik se zaměřením na biometriku se zkušenostmi s HIIDE a dalšími podobnými zařízeními na pomoc se zápisem Afghánců poptávajících zaměstnání na amerických ambasádách a velvyslanectvích.

„Nemyslím si, že se vůbec někdo někdy zabýval ochranou soukromých dat nebo možností, že se HIIDE dostane do nesprávných rukou,“ okomentoval to šéf pro technologie z organizace pro lidská práva Human Rights First Welton Chang. „Americká armáda a diplomatický aparát by se měly opatrně zamyslet, jestli tyto systémy používat znovu v tak nejistých situacích, jako byla ta v Afghánistánu.“

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované