Hlavní obsah

Tálibán sílí, chystá novou ofenzívu proti Afgháncům i Američanům

Tálibán vyhlásil začátek ofenzivního tažení proti Afghánistánu. V cestě mu stojí tamní armáda i vojáci USA.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Radikální islamistické hnutí Tálibán nedbá na výzvu Spojených států, shromažďuje své síly a chystá hromadné útoky na Afghánistán.

Článek

Prohlášení Tálibánu o připravované ofenzívě vůči Afghánistánu bylo zveřejněno pouhé čtyři dny po návštěvě amerického ministra obrany Jamese Mattise v Afghánistánu, který začátkem týdne prohlásil, že pokud se Tálibán chce zapojit do politického procesu, musí se vzdát násilí a terorismu.

Navzdory výzvě americké armády tak radikálové brojí a chystají se pustit do dalšího boje se svým nepřítelem. „Budeme mít nepřítele na mušce, budeme je trápit, zabíjet či brát do zajetí do chvíle, než opustí svou poslední pozici," hrozí představitelé Tálibánu. Chystají hromadné útoky i sebevražedné atentáty.

Video: Zpověď bývalého mluvčího pákistánské odnože Tálibánu. „To není učení islámu," říká.

Bývalý mluvčí Tálibánu promluvil o vazbách radikálů na tajné služby.Video: Oliver Sálus

Radikální hnutí znovu nabývá na síle a moci, a to od doby, kdy jej v roce 2001 zbavila moci americká armáda spolu s dalšími spojenci. Mnozí experti tvrdí, že Tálibán je momentálně nejsilnější od zmíněného útlumu před šestnácti lety.

O sílícím konfliktu s Afghánistánem hovoří také incident z minulého týdne, kdy radikálové zaútočili na vojenskou základnu a zabili nejméně 140 afghánských vojáků.

Útočníci Tálibánu zabili 140 afghánských vojáků.

Reklama

Doporučované