Hlavní obsah

Tálibán společně s afghánskou vládou bojuje proti šíření koronaviru

Svět bez obalu: Tálibán zahájil na územích pod jeho kontrolou osvětovou kampaň. V ní vyzývá k nošení roušek a rukavic. V boji proti nákaze spolupracuje s vládou v Kábulu.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Tálibán zahajil na územích pod jeho kontrolou osvětovou kampaň. V ní vyzývá k nošení roušek a rukavic. Zároveň doporučuje si pravidelně mýt ruce.

Článek

Situace v zemi je kritická. Většině nemocnicím chybí potřebné vybavení. To je i příklad jedné kliniky v oblasti Chak, která je vzdálená asi 35 km od Kábulu a je pod kontrolou Tálibánu. Lidé s příznaky nemoci covid-19 sem přicházejí, ale bohužel zde není k dispozici žádné odpovídající vybavení a ani potřebné testy. Lékaři pouze zkontrolují pacientovu teplotu a krevní tlak. Redaktoři Rádia Svobodná Evropa dostali omezené exkluzivní povolení v této oblasti natáčet.

Během jedné přednášky popisuje lékař, čeho se vyvarovat: „Když někdo říká, že věřící tím nejsou ohroženi, tak nemluví pravdu. Když máte nějaký malý problém, tak s ním do nemocnice nechoďte. Protože tady je situace, že přijde 20, 300 i 500 lidí denně - a nedej bože, kdyby sem přišel někdo s koronavirem, tak by mohl nakazit třeba i 200 dalších lidí.“

Lidé, kteří jsou pozitivně testováni na covid-19, jsou odesíláni do vládní nemocnice. Nikdo teď během epidemie v Afghánistánu nedělá rozdíl mezi ohroženými podporovateli vlády nebo Tálibánci.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované