Hlavní obsah

Konec odletů. Tálibán už nepustí další lidi na kábulské letiště

Foto: Profimedia.cz

Davy čekající na letišti v Kábulu.

Reklama

Afghánské islamistické hnutí Tálibán zakázalo afghánským občanům vstup na letiště v Kábulu, odkud startují evakuační lety. Odůvodnil to chaotickou situací na letišti.

Článek

Davy čekající na kábulském letišti by se měly rozejít a zamířit domů. Na dnešní tiskové konferenci to řekl mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid. Jen tak prý hnutí zajistí lidem bezpečnost.

„Žádáme Američany: Nenabádejte Afghánce k odchodu… Potřebujeme jejich schopnosti,“ řekl. Afghánská média už podle něj opět plně pracují, stejně jako nemocnice, školy, univerzity a samosprávy.

Mudžáhid také tvrdí, že Tálibán nezakazuje ženám pracovat, jen by nyní měly zůstat nějaký čas doma. Z práce prý vyhozeny nebyly a jejich mzdy budou proplaceny. Většina žen, s nimiž mluvili reportéři stanice BBCm, se ale obává, že jim tálibové pracovat neumožní. Některým z nich už v zaměstnání řekli, aby se už nevracely a že jejich místo může obsadit příbuzný mužského pohlaví.

Tálibán také jmenoval první představitele přechodné vlády, včetně ministra vnitra, financí a školství. Obsazeny byly rovněž funkce šéfa rozvědky, guvernéra provincie Kábul a starosty metropole. Informoval o tom list The Guardian s odvoláním na afghánská média.

Ministerstvo vnitra bude řídit Sadr Ibráhím, který v uplynulých letech působil jako šéf vojenské komise Tálibánu. Za předchozí vlády Tálibánu byl představitelem ministerstva obrany. Hnutí Afghánistán ovládalo v letech 1996 až 2001, než byla jeho vláda svržena s pomocí americké invaze. Spojené státy ji podnikly před dvaceti lety kvůli tomu, aby ze země vyhnaly teroristickou organizací Al-Káida, která provedla útoky z 11. září 2001 v New Yorku a Washingtonu.

Do čela ministerstva financí byl jmenován Gul Ágha a do čela rozvědky Nadžíbulláh. Guvernérem provincie Kábul se stal mulla Širín (Achund), který byl blízkým spolupracovníkem zesnulého bývalého vůdce Tálibánu mully Umara. Za někdejší vlády Tálibánu měl na starosti bezpečnostní otázky, velel rozvědce a působil jako guvernér provincie Kandahár.

Starostou metropole se stal Hamdulláh Nomání, který tuto funkci zastával již za předchozí vlády Tálibánu. Nomání působil za dřívější vlády Tálibánu také na ministerstvu vyššího vzdělání a vztahovaly se na něj sankce Rady bezpečnosti OSN.

+13

Reklama

Doporučované