Hlavní obsah

Tálibán vyhrožuje smrtí Afgháncům, kteří se snaží opustit zemi

Svět bez obalu: Tálibán vyhrožuje smrtí Afgháncům, kteří se snaží opustit zemi.Video: RFE/RL

 

Reklama

Tálibán se snaží silou a vyhrožováním vytlačit stovky Afghánců, kteří se v provincii Badachšán shromáždili na hranicích s Tádžikistánem a čekají zde na povolení k přechodu hranice.

Článek

Islamistického hnutí poté varovalo přítomné, aby opustili hranice do 24 hodin. Mnozí ze strachu o svůj život odešli už dřív. „Přišli jsme sem před měsícem a půl. Většině rodin Tálibán vyhrožoval smrtí, a proto odsud už odešly. Chceme se se svými problémy obrátit na OSN,“ říká jeden z mužů, který se rozhodl zůstat, přestože mu hrozí nebezpečí.

Před několika dny zde tálibánci totiž údajně jednoho žadatele o azyl zabili a dalšího zbili. Jiní lidé pak byli násilím donuceni nastoupit do nákladních aut, která je odvezla do Kábulu.

Přesto někteří na hranicích stále zůstávají. Jde především o etnické Tádžiky, kteří doufají, že se jim přes hranici přece jen podaří dostat. „Tálibán se ve skutečnosti nezměnil. Měli jsme těžkou cestu z Pandžšíru až sem a teď nás odsud chtějí vytlačit,“ říká etnický Tádžik, který je jedním z 2000 žadatelů o azyl v Tádžikistánu, kteří se na hranicích od konce srpna shromáždili.

Tálibánský guvernér provincie Badachšán tvrdí, že 600 lidí už bylo přesvědčeno k odchodu.

Podle zprávy Evropské unie uteklo už do Tádžikistánu okolo 5000 Afghánců. Podle zdrojů Rádia Svobodná Evropa ale teď dostali bezpečnostní síly rozkaz, že už žádný další Afghánec nesmí hranici do Tádžikistánu překročit.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované