Hlavní obsah

Tálibán zabil proslulého komika. Jeho smrt vyvolala pobouření po celé zemi

Foto: Profimedia.cz

Afghánští civilisté budou při obraně před Tálibánem bojovat po boku afghánských bezpečnostních sil.

Reklama

Ozbrojenci populárního komika Nazara Muhammada, který pracoval u kandahárské policie, vyvedli z jeho bydliště a následně jej zabili. Po Afghánistánu byly vysídleny desítky tisíc civilistů, Tálibán nyní ovládá přes 50 procent země.

Článek

Na sociálních sítích se objevilo šokující video, které zachycuje, jak neznámí ozbrojenci fackují a obtěžují populárního afghánského policistu a komika Nazara Muhammada, známějšího jako Khasha Zwan. Video zřejmě vzniklo jen pár momentů předtím, než útočníci Muhammada zabili.

Khashu zabili minulý týden, nově zveřejněná videa však vyvolala v Afghánistánu rozhořčení. Komik byl totiž v zemi proslulý, jeho „potrhlý šarm“ byl podle webu Washington Post (WP) velmi populární na sociálních sítích.

Khasha byl před svou smrtí v Kandaháru velice známou postavou, jeho vztah ke komunitě je však podle WP nejasný. Místní policie v Kandaháru je totiž nechvalně proslulá krutostmi vůči civilistům v boji proti bojovníkům Tálibánu.

Militanti prý Khashu zadrželi, když v provincii Kandahár chodili od domu k domu a pátrali po vládních zaměstnancích. Tálibán sice popřel, že by s vraždou měl cokoli společného, Muhammadova rodina povstalecké hnutí z útoku nicméně obvinila.

Vystrašení umělci

Útok také vystrašil i jiné afghánské umělce a baviče, podle WP jej vnímají jako chmurnou předzvěst budoucího Afghánistánu, který bude alespoň částečně ovládán hnutím, které odmítá tolerovat umění a humor. Druhý afghánský viceprezident Sarwar Danish vraždu Muhammada na Facebooku označil za „políček do tváře všech Afghánců a urážku lidskosti a lidské důstojnosti“.

Kaweh Keram z Americké univerzity v Afghánistánu uvedl, že video podnítilo diskusi o roli Tálibánu v občanské společnosti. Smrt Muhammada podle něj značí chmurné vyhlídky pro umělce i ty, kteří v zemi vyjadřují nesouhlas. „Když lidé vidí takové video a zabití, v myslích lidí oživnou špatné vzpomínky na Tálibán,“ řekl Kerami.

Umělci vraždu rovněž odsoudili a označili ji za záměrný útok na svobodu projevu. Básník Kawa Jobran na Facebooku uvedl, že humor a vtipy nemají pod vládou Tálibánu místo. Spisovatelka a aktivistka Homeira Qaderiová také o vraždě informovala na sociálních sítích. „Nezapomeneme na tvůj utlačovaný pohled,“ uvedla na Twitteru.

V Kandaháru, Khashově rodném městě, bojovníci oblehli a nyní kontrolují některé části města. Zatímco Tálibán usiluje o triumfální návrat do čela bývalého hlavního města hnutí Kandaháru​​, tisíce vyděšených rodin se mezitím vydaly na sever do Kábulu nebo se tísní v provizorních uprchlických táborech. Další rodiny podle webu The Times v oblasti uvízly, navíc se jim tenčí zásoby potravin, vody a léků.

Desítky tisíc vysídlených civilistů

Po celém Afghánistánu byly v důsledku prudkého nárůstu bojů vysídleny desítky tisíc civilistů, v jižním Kandaháru jde o více než 150 000 lidí. „Boje postihly desítky tisíc lidí. Některým se podařilo uprchnout, ale mnozí jsou stále v pasti bojů. Bydleli jsme v centru města, ale utekli jsme do Kábulu. Nemohu se spojit s přáteli a příbuznými. Nevím, jestli jsou naživu, nebo mrtví,“ řekla Zainab z Kandaháru.

„Nazar Mohammad byl oblíbený komik, který přinášel své komunitě smích a radost i v temných dobách. Tálibán ho unesl, zlynčoval a pak radostně zveřejnil videozáznam na Twitteru. Odsuzujeme tyto odporné činy a vedení Tálibánu by mělo také,“ napsal na Twitter americký chargé d´affaire v Kábulu Ross Wilson.

Násilí v zemi eskalovalo po dubnovém oznámení amerického prezidenta Joea Bidena, že do 11. září budou ze země staženi všichni američtí vojáci. Od té doby Tálibán zahájil rozsáhlou ofenzívu a ovládl více než 200 okresů po celém Afghánistánu – většinou na severu a severozápadě. V mnoha oblastech se setkal jen s malým odporem.

Podle webu Long War Journal, který sleduje územní zisky Tálibánu v Afghánistánu, bylo k 28. červenci pod kontrolou hnutí 223 okresů, 73 okresů bylo pod kontrolou vlády, 111 zbývajících okresů podle webu jednoznačně nekontroluje ani jedna strana. Tálibán nyní kontroluje až 54 procent země, ještě 14. dubna, kdy Biden oznámil stažení vojáků, to přitom bylo jen 19 procent.

Vládní jednotky se převážně stahují do velkých měst, pokud zemi rovnou neopustily. Za poslední týdny totiž přes 2 000 afghánských vojáků uprchlo do sousedního Tádžikistánu. Podle prohlášení tádžické pohraniční stráže se vojáci stáhli za hranice, aby si „zachránili život“. Tádžikistán v reakci na poslední vývoj událostí v Afghánistánu nařídil mobilizaci 20 tisíc záložníků, kteří mají pomoci zvýšit ostrahu na hranicích.

Po celé Evropě tak vznikají iniciativy, podle nichž by měly evropské vlády zakročit a nabídnout pomoc těm Afgháncům, kteří v uplynulých letech ve své zemi spolupracovali s příslušníky západních armád. Tito lidé se nyní za definitivního odchodu zahraničních vojsk a vzestupu hnutí Tálibán obávají pomsty ze strany islamistů.

V Česku na problém upozornil otevřený dopis iniciativy nazvané Zachraňte tlumočníky, podobná výzva se podle BBC objevila také v Británii. Britské ministerstvo obrany nicméně uvádí, že už v této souvislosti poskytlo pomoc více než 2000 Afgháncům a jejich rodinným příslušníkům.

Reklama

Doporučované