Hlavní obsah

Tálibán zaútočil ihned po modlitbách. Nejkrvavější akce z poslední doby: 140 mrtvých vojáků

Útočníci Tálibánu zabili 140 afghánských vojáků.

 

Reklama

Příslušníci Tálibánu oblečeni ve vojenských uniformách napadli hlavní vojenskou základnu v provincii Balkh, zatímco vojáci opouštěli páteční modlitbu.

Článek

Při pátečním útoku Tálibánu na afghánskou vojenskou základnu bylo zabito nejméně 140 afghánských vojáků a mnoho dalších zraněno. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného místního činitele. Podle dalších zdrojů může být bilance obětí dosud očividně nejkrvavějšího útoku na armádní základnu v Afghánistánu ještě vyšší. Afghánská vláda zatím ještě oficiální údaj o obětech nezveřejnila. K útoku se přihlásil Tálibán.

Agentura AFP informovala, že dnes telefonicky hovořila s nejmenovaným afghánským důstojníkem přímo z napadené základny, patřící 209. armádnímu sboru u severoafghánského města Mazáre Šaríf. Podle něj bylo při pátečním útoku „zabito 150 osob a desítky dalších zraněny". Útok podle tohoto zdroje trval pět hodin.

„Jsem uvnitř základny a myslím, že bylo zabito 150 vojáků a desítky zraněny. Jde o mladé rekruty, kteří přišli na výcvik ze dvou severoafghánských provincií," citovala AFP důstojníka, který trval na zachování anonymity.

Ozbrojenci zaútočili v pátek na základnu nedaleko města Mazáre Šaríf v uniformách afghánské armády. Napadli mešitu a vojenskou jídelnu v areálu.

Podle Tálibánu čtyři útočníci po dlouhou dobu sloužili v afghánské armádě a na základně se dobře vyznali. „Je jasné, že měli své lidi uvnitř základny, jinak by se tam nikdy nedokázali dostat," uvedl jeden ze zraněných vojáků.

Podle amerického mluvčího nebyly do incidentu bezprostředně zapojeny zahraniční koaliční síly vedené Američany. Na spojenecké základně působí hlavně němečtí vojáci.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid v dnešním prohlášení řekl, že útok byl odplatou za nedávné zabití několika významných členů Tálibánu v severním Afghánistánu.

Základnu dnes navštívil afghánský prezident Ašraf Ghaní, který útok důrazně odsoudil a útočníky označil za „nevěřící". Vyhlásil rovněž den národního smutku.

Reklama

Související témata:

Doporučované