Hlavní obsah

Tálibán zaútočil na další město na severu Afghánistánu

Ilustrační foto.

Reklama

Tálibán v současné době vyjednává se zástupci Spojených států v Kataru o ukončení občanské války v Afghánistánu a obě strany tvrdí, že jsou blízko dohodě.

Článek

Po sobotním útoku na město Kunduz příslušníci hnutí Tálibán zaútočili na další město na severu Afghánistánu, a sice Púli Chumrí. S odkazem na představitele provincie Baghlán o tom informují zahraniční tiskové agentury. Povstalecká organizace je blízko mírové dohody se Spojenými státy a podle pozorovatelů si nejnovějším útokem snaží upevnit vyjednávací pozici.

Tálibán hlavní město provincie Baghlán přepadl kolem jedné hodiny v noci místního času (kolem 03:30 SELČ). Místní vedení se podle agentury DPA obává, že pokud centrální vláda v Kábulu nepošle posily, mohlo by se město do odpoledne dostat do rukou povstalců. Mluvčí ministerstva vnitra ale uvedl, že nejde o větší ofenzivu, ale jen o izolované akce, a že bezpečnostní složky příslušníky Tálibánu obklíčily.

Tálibán se podle oficiálních afghánských zdrojů mezitím podařilo díky afghánské armádě a za vzdušné podpory amerických ozbrojených složek vytlačit z Kunduzu.

„Město Kunduz bylo vyčištěno a Tálibové vypuzeni ze zabraných oblastí,” řekl mluvčí ministerstva vnitra. „Situace ve městě se vrátila k normálu,” dodal. Jeho výroky ale zpochybnil mluvčí Tálibánu, podle nějž jednotky organizace zůstávají na svých pozicích.

V Afghánistánu je 20 000 zahraničních vojáků, většina z nich jsou Američané. Válka, která v zemi trvá od roku 2001, si podle odhadů vyžádala životy asi 31 000 civilistů.

Vládu Tálibánu svrhla v listopadu 2001 mezinárodní koalice vedená Američany, kteří tak reagovali na teroristické útoky v USA z 11. září téhož roku, jejichž strůjci měli podporu afghánského režimu. Od té doby ale pozice Tálibánu postupně sílí; nyní povstalci ovládají zhruba polovinu Afghánistánu a požadují, aby ze země odešly veškeré zahraniční jednotky.

Reklama

Související témata:

Doporučované