Hlavní obsah

Tálibán zaútočil na město Kunduz, jako rukojmí si vzal pacienty v nemocnici

Radikální hnutí Tálibán zaútočilo na město Kunduz.Video: Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Tálibán přitom už několik týdnů jedná s USA o ukončení aghánského občanského konfliktu.

Článek

Sebevražedný atentátník islamistického hnutí Tálibán dnes v severoafghánském Kunduzu zabil nejméně deset vládních vojáků a civilistů, uvedla agentura Reuters. Stalo se tak v době masivního útoku Tálibánu na toto město. Podle mluvčího prezidenta Ašrafa Ghaního armáda útok částečně odrazila, v ulicích se však stále bojuje.

Atentátník se sebevražednou vestou se odpálil večer mezi vládními vojáky na centrálním náměstí v Kunduzu. Podle agentury DPA byli ve chvíli útoku přítomni také novináři.

Agentura Reuters ještě před atentátem uvedla, že boje v Kunduzu si dosud vyžádaly životy nejméně tří civilistů a 71 jich bylo zraněno. Telefonické spojení s městem bylo přerušeno. Mluvčí radikálů, kteří vedou mírové rozhovory se Spojenými státy, současnou akci označil za útok velkého rozsahu.

Kunduz leží na strategické křižovatce mezi severem země a metropolí Kábulem a má přes 260 000 obyvatel. Tálibán se města v minulosti několikrát zmocnil, poprvé v roce 2015.

Příslušníci Tálibánu dnes načas obsadili kunduzskou nemocnici a drželi v ní pacienty jako rukojmí, uvedla AP. Podle šéfa zdravotnických zařízení v provinci Esanulláha Fazelího ale později objekt opustili poté, co je o to personál požádal s ohledem na bezpečnost pacientů. „Svým způsobem jsme vděčni, že Tálibán přijal to, co mu říkali,“ řekl Fazelí.

Tálibán zahájil „masivní útok“ z několika směrů, uvedl mluvčí místní policie, podle nějž se po celém městě „intenzivně střílí“. Mluvčí prezidenta Ghaního prohlásil, že Tálibán „jako vždy zaujal pozice v oblastech s civilisty“ a že vládní vojáci útok odrážejí.

Ministr obrany Asadulláh Chálid řekl, že armáda do Kunduzu urychleně přesunula posily z Kábulu a že již „velice brzy“ bude moci oznámit, že město a jeho okolí je zbavené Tálibánu. Ztráty vládních vojsk ministerstvo neupřesnilo, neoficiální zprávy hovoří o nejméně dvou mrtvých vojácích.

Podle ministerstva obrany zahynulo při pozemním i leteckém protiútoku nejméně 60 příslušníků Tálibánu. Jeden nálet prý usmrtil 20 povstalců, včetně dvou velitelů. Radikální hnutí své údajné ztráty nekomentovalo.

Nedlouho po prohlášení vládních představitelů o odražení útoku provedl na centrálním náměstí Kunduzu tálibánský bojovník sebevražedný atentát namířený proti shromážděným vládním vojákům. Bombový útok si zřejmě vyžádal oběti na životech, uvedla agentura Reuters.

Představitelé mise Severoatlantické aliance v Afghánistánu podle AP neodpověděli na otázku, zda na útok zareagovaly alianční síly.

V současné době Tálibán vyjednává s USA v Kataru o ukončení afghánského občanského konfliktu a obě strany tvrdí, že jsou blízko dohodě. V Afghánistánu je 20 000 zahraničních vojáků, většina z nich jsou Američané. Válka, která v zemi trvá od roku 2001, si podle odhadů vyžádala životy 31 000 civilistů.

Vládu Tálibánu svrhla v listopadu 2001 mezinárodní koalice vedená Američany, kteří tak reagovali na teroristické útoky v USA z 11. září téhož roku, jejichž strůjci měli podporu afghánského režimu. Od té doby ovšem pozice Tálibánu postupně sílí; nyní povstalci ovládají zhruba polovinu Afghánistánu a požadují, aby ze země odešly veškeré zahraniční jednotky. Na útoky podobné tomu dnešnímu v Kunduzu se pohlíží jako na snahu Tálibánu upevnit si vyjednávací pozici.

Reklama

Související témata:

Doporučované