Hlavní obsah

Tálibán se zbavil vládních úřednic. Poslal je čistit záchody

Foto: Profimedia.cz

„Tichý“ protest žen v Kábulu v neděli 19. září.

Reklama

Bývaly vysoce postavené úřednice, členky důležitých orgánů či nepostradatelné řadové zaměstnankyně kábulské vlády. Měsíc po překotném převzetí moci z nich Tálibán udělal ženy v domácnosti či maximálně uklízečky dámských toalet.

Článek

Do práce v Kábulu mohou přijít pouze ženy zastávající práci, kterých „nejsou hodni“ muži. Novinku v neděli oznámil úřadující starosta Kábulu Hamdullah Nohmani, čímž v praxi vyloučil z vládních pozic afghánské metropole všechny ženy. O práci tak přijdou stovky lidí. Nohmani uvedl, že pro město pracuje 2 930 zaměstnanců, z nichž ženy tvoří necelou třetinu.

Obavy o osudy žen a dívek v Afghánistánu jsou od ovládnutí země Tálibánem na denním pořádku. Navzdory opakovanému ujišťování o dodržování práv žen je nařízení o vládních zaměstnankyních dalším signálem dokazujícím, že jakékoli představy o rovnoprávnosti pohlaví v Afghánistánu jsou silně naivní.

Jen za poslední měsíc bylo Afghánkám nařízeno opustit svá zaměstnání, změnila se pravidla vzdělávání a ženy přišly i o možnost podílet se na spravování země. V letech 1996 až 2001, kdy byl Tálibán naposledy u moci, zakazoval ženám a dívkám studium a práci, bránil jim v odchodu z domova bez doprovodu a přinutil je zahalovat celá těla.

„Zpočátku jsme všem umožňovali vykonávat své povinnosti, ale pak Islámský emirát rozhodl, že je nutné, aby se jejich práce na nějaký čas zastavila,“ řekl Nohmani za použití oficiálního názvu Tálibánu. „Pak jsme dovolili práci jen těm ženám, které potřebujeme, tedy vykonávajícím práce, které muži dělat nemohou, protože nejsou mužské. Například v bazarech jsou veřejné ženské toalety.“ Dodal, že volné pozice budou zastávat muži do doby, „dokud se situace nevrátí do normálního stavu. Do té doby byly ženy požádány, aby zůstaly doma“.

V tentýž den se v afghánském hlavním městě shromáždily aktivistky požadující účast něžného pohlaví i ve vládních složkách. Ženy se shromáždily před budovou v Kábulu, která kdysi sloužila jako afghánské ministerstvo pro záležitosti žen. Nyní – za vlády Tálibánu – místo něj sídlí ministerstvo pro šíření ctnosti a prevenci neřesti, uvádí CNN.

Nedělní pochod organizovala Strana hnutí za změnu vedená Fawziou Koofiovou, bývalou afghánskou zákonodárkyní a aktivistkou za práva žen.

„Tálibán ve svých prohlášeních uvedl, že ženy mají právo pracovat a studovat podle islámského práva, ale dnes se to, co se děje v Afghánistánu, staví proti všem jeho slibům i proti islámským hodnotám,“ uvedla Koofiová na webové konferenci. „Zakazovat generaci číst a psát znamená zákaz studia, života a svobody.“

Den před protesty aktivistek nařídilo ministerstvo školství studentům a učitelům středních škol, aby se v sobotu ohlásili na svých školách. Oznámení však vynechalo studentky, což zaselo obavy, že dívky budou opět vyloučeny ze středoškolského vzdělávání. Tálibán však odmítl, že by měly afghánské ženy odepřený přístup na střední školy, a uvedl, že jen musí na návrat do lavic počkat, dokud se nezřídí „bezpečný dopravní systém“ pro studentky.

Mluvčí Tálibánu Zabiullah Mudžáhid v sobotu podle CNN řekl, že ženám studium umožní. „Během vyučování budou existovat určitá pravidla, která je třeba dodržovat, aby mohla výuka probíhat bezpečně,“ řekl. Mudžáhid zopakoval předchozí prohlášení Tálibánu s tím, že se „zasazuje o práva žen“ podle interpretace práva šaría.

Aktivistka Koofiová však poznamenala, že dosavadní kroky Tálibánu naznačují pravý opak. Obrátila se tak na mezinárodní společenství a OSN a požaduje pomoc při vyjednávání s Tálibánem. „Dnes jsme svědky toho, že dívkám není dovoleno studovat, před očima se jim zavírají dveře úřadů, nemohou zastávat pozice v politické sféře,“ řekla. „Tálibán by měl vědět, že pouze s respektem a účastí žen mohou žít na tomto světě v míru.“

Reklama

Související témata:

Doporučované