Hlavní obsah

Tálibán zveřejnil video unesených profesorů. „Nechci slavit příští narozeniny sám," říká jeden z nich

Profesoři na videu prosí o záchranu. Američan se obrací na prezidenta Trumpa.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Američan Kevin King prosí o pomoc prezidenta Donalda Trumpa. Kinga i jeho kolegu z Austrálie Tálibánci unesli z Kábulu, kde učili.

Článek

„Každý vězeň si nakonec přeje, aby byl z vězení propuštěn. Pane prezidente Trumpe, jste nejlepším prezidentem Ameriky. Nechci zpívat ,veselé Vánoce' sám ve vězení. Prokažte mi laskavost a dostaňte mě odsud," prosí na nahrávce zveřejněné Tálibánem americký profesor Kevin King.

Spolu s Australanem Timothy Weeksem ho loni Tálibánci unesli z Americké univerzity v Kábulu, kde oba učili. Oba profesoři na videu prosí vlády svých zemí, aby pomohly vyjednat jejich výměnu za několik uvězněných bojovníků Tálibánu. Informovala o tom agentura Reuters, pravost videa se ale nepodařilo ověřit z nezávislých zdrojů. Nahrávka podle slov rukojmích pochází z 16. června.

Podobné video s těmito dvěma unesenými pedagogy bylo zveřejněno už letos v lednu.

Loni v září, zhruba měsíc po únosu, se oba muže pokusily osvobodit americké speciální jednotky, ale nenašly je na místě, které tajné služby vytipovaly.

Únosy jsou v Afghánistánu dlouhodobým problémem. Většina obětí jsou Afghánci a mnoho únosů provádějí zločinecké gangy, které usilují o výkupné. Cizinci bývají často unášeni z politických důvodů.

Reklama

Doporučované