Hlavní obsah

Tančící chlapci. Afghánská tradice, při které jsou znásilňovány děti

Bacha bazi, zvyk, při kterém jsou v Afghánistánu zneužíváni nezletilí chlapci, se nedaří vymýtit.

 

Reklama

Sexuální zneužívání nebo obchod s lidmi. Ani děti nejsou ušetřené nejhorších zločinů, které provázejí konflikty po celém světě. Existují ale také země, kde jsou nezletilí oběťmi tradic, které se tak jako v Afghánistánu nedaří potlačit.

Článek

Podle odhadů OSN žije právě teď ve světě v oblastech bojů dvě stě třicet milionů dětí. Tyto děti prožívají útoky během spánku, ve školách, jsou unášeny, sexuálně zneužívány, vyháněny z domovů nebo nucené bojovat jako dětští vojáci. Mnohé z nich byly svědky utrpení a smrti svých nejbližších.

V důsledku probíhajících globálních konfliktů se za pět let zvýšil počet dětských uprchlíků o osm milionů, což je nárůst dětské migrace o 75 procent. UNICEF varuje, že se tyto děti často stávají oběťmi obchodu s lidmi a čelí nejhorším formám zneužívání.

Utrpení dětí v zemích jako je třeba Afghánistán je také způsobeno středověkými zvyky, které zde stále přetrvávají. Jedním z nich je tzv. bacha bazi, což znamená tančící chlapci. Během tohoto zvyku afghánští muži používají nezletilé chlapce jako své sexuální hračky. Ačkoliv jsou tyto praktiky v Afghánistánu zakázané, úřadům se je nedaří vymýtit.

Reklama

Doporučované