Hlavní obsah

Tandem covid-chřipka? Zatím nehrozí, tvrdí vědci

Foto: ronny_y, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Odborníci upozorňují, že opatření proti covidu-19 utlumila přenos chřipky a máme proto šanci na slabší chřipkovou sezonu. Česká republika ale zatím nemá dostatečná data.

Článek

Mohlo by jít o jednu z těch lepších zpráv. I přestože začíná období, kdy bychom se měli mít na pozoru i před klasickou chřipkou, momentálně to vypadá, že se do tandemu s epidemií koronaviru zatím nezapojuje. Objevit se ale ještě může.

V České republice epidemie chřipky obvykle přichází na samém začátku roku. Loni ji hygienici vyhlásili na začátku února a letos přišla podle Ministerstva zdravotnictví na konci ledna. Podle globálních dat Světové zdravotnické organizace (WHO) o jejím oběhu ve společnosti se začíná obvykle probouzet už v listopadu.

Celosvětově je ale už teď vidět, že nárůst případů chřipky není na číslech WHO patrný tolik jako v předchozích letech. Data o rozšíření viru z 88 zemí, míst nebo teritorií dohromady zahrnují necelé dva miliony otestovaných vzorků v období od 9. do 22. listopadu. Na viry chřipky bylo pozitivních 327 z nich, typy A a B byly mezi nimi zastoupeny téměř stejně (49,5 a 50,5 %). Na nízkých úrovních zůstávají nálezy chřipky podle WHO i přes zvýšené testování v některých zemích.

Foto: WHO

Globální cirkulace virů chřipky z dat WHO v roce 2020.

Z dat roku 2019 je přitom viditelné, že už zhruba od 44. týdne začalo případů chřipky přibývat. Koncem listopadu pak počet testů pozitivních na chřipkové viry překonal 10 tisíc.

Foto: WHO

Globální cirkulace virů chřipky z dat WHO v roce 2019.

Dokonce i v letech, kdy byla chřipka rozšířená méně, byly počty pozitivních testů ve stejné době násobně vyšší než nyní.

Je třeba upozornit, že data WHO zatím neobsahují údaje o testování z některých zemí, jde ale spíše o výjimky než o pravidlo. Organizace dále připomíná, že opatření kromě přenosu viru mohou ovlivnit také například priority testování nebo třeba personální kapacity testovacích center.

Svůj podíl mají i vakcíny

Za světově nižšími čísly chřipky mohou být nejen opatření proti šíření koronaviru, ale také zvýšený zájem o očkování. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vyhledalo očkování proti chřipce o 11,2 % více lidí než v loňském roce.

„Vakcinace proti chřipce začala letos dříve na základě doporučení CDC a praktičtí lékaři hlásí vyšší zájem o očkování, než je obvyklé,“ cituje časopis Healthline expertku na infekční nemoci Marie-Louise Landryovou z Lékařské fakulty Yale v USA. „Touto dobou loni jsme v laboratoři měli přes stovku diagnostikovaných případů chřipky. Letos nemáme ani jeden,“ říká Landryová.

„Je možné, že opatření pro zmírnění epidemie koronaviru sníží přenos chřipky a dalších respiračních onemocnění, vzhledem k tomu, že se tyto viry přenáší podobně,“ doplňuje další expertka z Yale, imunoložka Ellen F. Foxmanová.

Ředitel americké Národní nadace pro infekční nemoci William Schaffner ale upozorňuje, že doutnající chřipka se stále může rozjet. Připomíná, že za velkou částí jejího přenosu stojí děti. Dalším z faktorů pro šíření chřipky proto může být uzavření škol. „Děti jsou tím hlavním motorem. Přenáší chřipky mezi sebou, poté ji přinesou domů a nakazí své rodiče a příbuzné,“ říká lékař.

Na Česko je zatím příliš brzy

V České republice zůstává podle zprávy Státního zdravotního ústavu z 14. prosince aktivita chřipkových virů na mezisezonní úrovni. A v 49. týdnu nebyly hlášeny žádné laboratorně potvrzené hospitalizace kvůli chřipce.

První český lockdown na jaře letošního roku způsobil mimo jiné i snížení cirkulace chřipky. „Rozhodně ale nebyla zcela anulována, což bylo potvrzeno záchyty viru AH3N2 na Ústecku ihned po Velikonocích,“ doplnila pro Seznam Zprávy Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění.

„Epidemie chřipky 2019–2020 by byla i bez vstupu SARS-CoV-2 do populace mírnější než obvykle,“ říká Jiřincová. Jako pravděpodobný důvod vidí rozsáhlou epidemii s nadprůměrným počtem závažných případů v předchozím roce. „Je obvyklé, že po takové sezoně pak následuje sezona s mírnější epidemií,“ vysvětluje.

Zda už nyní můžeme v Česku vidět menší výskyt chřipky, říct zatím nelze. „Obvykle již v prosinci máme občasné záchyty, ale trendem posledních let je posun epidemické sezony z přelomu roku spíše na počátek ledna, někdy i do pozdějšího období. Na základě malých čísel si netroufám vyslovit jednoznačný závěr,“ uvedla lékařka.

Covid-19 představuje větší nebezpečí

Kromě šíření jednotlivých virů se vědci věnují i srovnávání rizika, jež přináší chřipka a covid-19. Nová studie na toto téma byla ve čtvrtek publikovaná v medicínském časopise Lancet. Studie provedená na lidech hospitalizovaných s chřipkou nebo covidem-19 ukazuje, že nebezpečí, které covid-19 pro člověka představuje, je násobně vyšší než u chřipky.

Analyzovala celkem 90 tisíc pacientů s covidem-19 a 45 tisíc pacientů s chřipkou. Covid-19 vede podle vědců častěji k dýchacím obtížím a vyšší úmrtnosti. V případě chřipky byla úmrtnost hospitalizovaných 5,8 %, zatímco u covidu-19 to bylo 16,9 %.

Reklama

Doporučované