Hlavní obsah

Tanec by měl hrát větší roli ve společnosti. Nadějná a odvážná tanečnice Jandová o emocích i depresi

Profil s choreografkou Markétou Jandovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tanečnice a choreografka. Jedna z nejnadanějších tváří českého tance v dalším díle pořadu Profil.

Článek

„Tanec by měl mít mnohem větší roli v naší společnosti. Říkám to ze svého subjektivního hlediska. Cítím, jak moc jsme schopní tancem říct, jak moc je uchopitelný a přenositelný. Stačí nám naše tělo. Můžeme tančit i pouhou tváří,“ říká Jandová v pořadu Profil o tanci a emocích z něho.

„Improvizace mi dává svobodu. Můžu si hrát a hraju si. Tancuji klidně i mezi lidmi a velmi mě ovlivňuje hudba. Když improvizuji sama na sále, tak ty emoce jsou depresivnější. Jdu do improvizace skrz depresivní pocit a ráda se v sobě ždímám. Skrz to se dostávám k tomu pozitivnímu výsledku,“ tvrdí o svých tanečních kreacích a schopnostech.

Markéta Jandová je tanečnice, choreografka a studentka choreografie v doktorského programu na HAMU. Tvoří vlastní autorské projekty, stejně tak jako spolupracuje s mnoha choreografy a režiséry (Sláva Daubnerová, Andrea Miltnerová, Martina Hajdyla Lacová, David Radok, a další…). Její pozornost se soustředí na žánr dance for camera, performance v galerijních protorách či na spolupráci s hudebníky (např. Jana Jarkovská nebo Jan Kasal) a fashion designery.”

Podívejte se na další díl pořad o nadějích českého umění, designu, tance a kultury Profil.

Reklama

Doporučované