Hlavní obsah

Tanec miliard v lyžařských střediscích. Krakonoše vytlačují z hor mocní byznysmeni

Co chystá v Krkonoších slovenský miliardář Igor Rattaj? Pusťte si část pořadu Peníze, nebo život Zuzany Kubátové.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Neziskový sektor a sportovní kluby jsou v horském turistickém podnikání na ústupu, vládu přebírají mocní byznysmeni. Ti do vleků a sjezdovek velkoryse investují, s tím jde ruku v ruce zdražování služeb pro lyžaře. Kam vlastně míří české hory?

Článek

Vládcem Krkonoš už dávno není Krakonoš, dnes jim vládnou tři smrtelníci: Martin Roman, bývalý šéf ČEZ, podnikatel z Janských Lázní Richard Kirnig a slovenský miliardář Igor Rattaj.

Roman je klíčovým akcionářem firmy Melida, jež má v pronájmu Skiareál Špindlerův Mlýn. Rattajova firma TMR - největší středoevropský hráč v turistickém průmyslu - rozvoj střediska manažersky řídí a chystá miliardový projekt na propojení špindlerovských sjezdovek s areály na druhé straně Labského údolí.

Kirnigova společnost Mega Plus pro změnu buduje vlekařské impérium z pěti propojených lyžařských středisek o pár kilometrů dál, kolem Černé hory ve východních Krkonoších. Podnikatelé ze Špindlu a Černé hory udávají trend domácímu horskému průmyslu, do něhož před letošní sezonou zamířily investice blížící se tři čtvrtě miliardě korun.

Jak celý obor vypadá a kam se vyvíjí? Kdo jsou vedle Romana, Rattaje a Kirniga jeho lídři? A kde vidí vládci hor hlavní limity svých byznys plánů?

Sledujte analýzu Zuzany Kubátové v novém díle pořadu Peníze, nebo život.

Peníze, nebo život: Tanec miliard v horských střediscích.Video: Zuzana Kubátová

Reklama

Doporučované