Hlavní obsah

Sportovní svaz vyzrál na Blatného. Taneční fígl se nelíbí Hniličkovi

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Tanečníci podepisují profesionální smlouvy, aby mohli trénovat i v době zákazu. Takhle ne, varuje NSA v čele s Milanem Hniličkou. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Český svaz tanečního sportu vymyslel, jak obejít vládní nařízení a pokračovat ve sportovní činnosti i v době zákazu. Své členy, včetně dětí, nabádá k uzavření profesionální smlouvy. Ta může být i jen symbolická, na jednu korunu.

Článek

Vedení Českého svazu tanečního sportu umístilo na vlastní internetové stránky manuál, ve kterém svým členům detailně popisuje postup, jak se stát profesionálním sportovcem a tedy pokračovat ve sportovní činnosti i v době jejího přísného omezení.

Na profesionální sportovce se totiž nevztahují vládní nařízení, která omezují volný pohyb osob a tanečníci s profesionální smlouvou tak mohou pokračovat v tréninku bez větších omezení. „Profesionální sportovci mohou v dnešní době provozovat svůj sport, neboť se jedná o jejich zaměstnání, a proto se na ně vztahuje výjimka,“ potvrdil mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka.

Český svaz tanečního sportu v manuálu uvádí hned několik možností, jak je možné dosáhnout statusu profesionálního sportovce, včetně té pro děti pod 15 let. Podle zdroje Seznam Zpráv tak není mezi tanečníky aktuálně neobvyklé, že profesionální smlouvy podepisují i dvanáctileté děti. „Některé taneční kluby dávají dětem podepisovat smlouvy na jednu korunu, které i tak z nich dělají profesionální sportovce a mohou trénovat. Dalo se takové pravidlo, tak se lidé zařídili podle toho,“ uvedl pražský tanečník, jenž si nepřál být jmenován a profesionálem se stal letos v únoru.

Zájem o podpis profesionálních smluv ze strany rodičů potvrzuje i záznam rozhovoru s prezidentem ČSTS. „Pokud by dcera, kategorie mládež, tudíž není plnoletý ani jeden v páru, uzavřela smlouvu s tanečním klubem a stala se tak profesionálním sportovcem, mohla by i přes momentální opatření trénovat?“ zněla otázka jednoho z účastníků rozhovoru, na kterou prezident svazu Martin Dvořák odpověděl kladně.

Český svaz tanečního sportu má okolo 6 tisíc členů. Pokud by ale podobným způsobem jako ČSTS, tedy podepisováním profesionálních smluv pouze za účelem pokračování ve sportovní činnosti i v době jejího silného omezení, postupovala například Fotbalová asociace České republiky, jejíž základna čítá přes 300 tisíc členů, denně by za sportem, i v době jeho výrazného omezení, mohly cestovat desetitisíce fotbalistů.

Seznam Zprávy proto oslovily Ministerstvo zdravotnictví s dotazem, zda-li takový postup koresponduje s vládními nařízeními. Místo předpokládaného odsouzení podobných praktik se ale tiskové oddělení resortu odmítlo vyjádřit, jelikož s ním svaz manuál nekonzultoval.

Znění manuálu ČSTS podle jeho prezidenta vznikalo v součinnosti s několika členy Výkonné rady a Českou unií sportu. Vedení ČUS ale Seznam Zprávám uvedlo, že zmíněný postup není správný.

„Česká unie sportu svazy ani kluby v takovém postupu rozhodně nepodporuje. Naopak, v případě jakýchkoliv konzultací svazů k problematice profesionálního sportu, ČUS v této době důrazně upozorňuje, že na rozdíl od normálního stavu, kdy je řešení postavení profesionálních sportovců a jejich smluv legitimní, může být v době mimořádných opatření v některých případech posuzováno i jako účelové obcházení mimořádných opatření,“ odpověděl Jiří Uhlíř, manažer komunikace ČUS.

Na rozdíl od Ministerstva zdravotnictví se k manuálu Českého svazu tanečního sportu vyjádřila Národní sportovní agentura, i přestože taneční svaz manuál nekonzultoval ani s jejími zástupci. „Důrazně nedoporučujeme komukoliv, aby uzavíral jakýkoliv smluvní vztah čistě za účelem získání statusu profesionálního sportovce. Upozorňujeme, že popsané jednání může být kontrolními orgány vyhodnoceno jako jednání obcházející uvedená opatření a v případě fiktivních smluv se sportovci může být taková smlouva vyhodnocena jako zastřené právní jednání,“ upozornil Jakub Večerka, tiskový mluvčí NSA.

„Je pro nás šokující, že nějaký sportovní svaz dokonce nabádá k vytváření naoko profesionálních sportovců z dětí, kterým nebylo ještě ani 15 let. Celou věc již řešíme s Ministerstvem zdravotnictví,“ doplnil ještě za NSA Večerka.

Podobně se k situaci ohledně profesionalizace tanečního sportu v době pandemie postavila i Dozorčí rada Českého svazu tanečního sportu. „Dozorčí rada ČSTS si je vědoma nutnosti znovuobnovení tréninkové a soutěžní činnosti v rámci ČSTS, a to pro všechny členy svazu bez rozdílu. (…) Podle názoru DR ČSTS by však k tomu mělo docházet způsobem, který není v rozporu s přijatými zákonnými opatřeními,“ stojí v prohlášení Dozorčí rady Českého svazu tanečního sportu.

Reklama

Doporučované