Hlavní obsah

České pumpy mají i přes výpadek Družby dost nafty na 30 dní. Vláda schválila zápůjčku ropy Unipetrolu

Vyjádření ředitele Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko se už několikátý den vypořádává s výpadky dodávek ruské ropy z ropovodu Družba. Situace je podle šéfa státních rezerv taková, že by ji běžný spotřebitel neměl nijak pocítit. Nedostatek benzinu ani nafty na čerpacích stanicích zatím nehrozí.

Článek

I díky navýšeným dovozům nafty vlaky ze zahraničí má Česko dost pohonných hmot na následujících třicet dní. Předsedu Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavla Švagra v pondělí na zasedání pracovní skupiny o stavu informovali zástupci distributorů Čepro, MOL a Benzina a producent Unipetrol.

Speciální pracovní skupina má současnou situaci monitorovat a komunikovat spolu na denní bázi.

„Ze strany rozhodujících distributorů jsme byli ujištěni, že v tuto chvíli jsou objednávky a zásoby dostatečné, a není tudíž obava, že by například na nějaké čerpací stanici neměl být dostatek zásob. Logistika i distribuce funguje,“ řekl Švagr.

Kromě komerčních zásob má Česko také zásoby ropy a ropných produktů ve státních rezervách, které teď činí asi 84 dní.

Pokud by se situace změnila, má podle Švagra stát dostatečné zásoby nejen ropy, ale i pohonných hmot včetně nafty. „Právě proto tady tyto zásoby jsou. Aby stát v mimořádných situacích prostřednictvím zásob stav na trhu stabilizoval,“ dodal šéf státních rezerv Švagr.

Původem současné situace je fakt, že do Česka od pátku ropovodem Družba neteče žádná ropa. Evropské státy ji odmítly přijmout kvůli jejímu znečištění organickým chloridem.

Nyní se pracuje na odstranění kontaminované ropy z potrubí ropovodu. Podle Švagra je dle aktuálních informací nejdřívější termín doručení obnovených dodávek ropy do České republiky odhadován na polovinu května. Ještě předtím by se mohl Unipetrol dostat k přibližně 50 tisícům tunám nekontaminované ropy, která je už nyní v potrubí.

Kvůli této situaci Unipetrol požádal o zápůjčku ropy pro svou rafinerii na výrobu nafty v Litvínově. SSHR poslala návrh na vládu, která ho na pondělním zasedání schválila a začala s Unipetrolem řešit přesné parametry zápujčky. Podpis smlouvy je předpokládán na čtvrtek či na pátek. Unipetrol situaci zatím nekomentuje.

Petrochemická firma měla na začátku týdne podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka zásoby sirné ruské ropy pro svou rafinerii v Litvínově asi na pět dní. Kolik ropy Unipetrol ze státních rezerv vezme, nechtěl budoucí ministr uvést, dokument je podle něj v utajeném režimu.

Unipetrol za normálních okolností dodává na český trh přibližně 60 procent z 16 milionů litrů denně spotřebované nafty. Zbytek pochází z dalších dovozů, například ze Slovenska.

Reklama

Doporučované