Hlavní obsah

Tanky a střely. Tchaj-wan potvrdil nákup vojenské techniky od USA

Tchaj-wan potvrdil nákup vojenské techniky od Spojených států amerických.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Proti obchodu Tchaj-wanu s USA se už postavila Čína. Jde podle ní o citlivou otázku, jelikož ostrov stále považuje za své území.

Článek

Tchajwanská vláda potvrdila nákup vojenské techniky od USA, s odvoláním na prohlášení ministerstva obrany Tchaj-wanu o tom informovala agentura AP. Tchaj-wan chce od Američanů zakoupit 108 tanků nového modelu M1A2 Abrams a téměř dvě tisícovky raket protitankové a protiletecké obrany.

Podle agentury AP ovšem z vyjádření tchajwanské vlády nevyplývá, zda už do Washingtonu poslala oficiální žádost o zakoupení techniky. Od takového kroku mají USA 120 dní na reakci.

Proti chystanému obchodu se už postavila Čína, která považuje samosprávný ostrov za součást svého území. „Náš postoj je jasný a nemění se. Požadujeme po Spojených státech, aby zohlednily citlivost prodeje zbraní Tchaj-wanu a řídily se principem jedné Číny,“ uvedl na tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva Keng Šuang.

Čína v minulosti opakovaně uvedla, že je připraven Tchaj-wan jakožto součást svého území dostat pod kontrolu i vojenskou silou. Prodej amerických zbraní je podle Pekingu ze strany USA porušením dříve stanovených dohod mezi oběma vládami.

Spojené státy už nyní dodávají Tchaj-wanu největší množství vojenské techniky. Podle AP se navíc hovoří o tom, že tamní vláda bude od Washingtonu chtít koupit také více než 60 stíhacích letounů F-16 v nejmodernější variantě V.

O posilování vojenské kapacity země hovořila veřejně také tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Budeme nadále posilovat naši obranyschopnost a budeme také pokračovat v podpoře míru v regionu, uvedla.

Tchaj-wan se od Číny odtrhl po občanské válce v roce 1949, od roku 1979 nemá formální diplomatické vztahy s Washingtonem – v tu dobu USA uznaly vládu v Pekingu jako legitimní. Spojené státy jsou přesto na základě svých zákonů povinné dodávat v případě potřeby ostrovu zbraně na jeho vlastní obranu.

Nákup nové techniky je podle AP pro Tchaj-wan výrazným polepšením v kategoriích, kterých se nákup týká. Aktuální vybavení jeho armády podle agentury nepatří mezi nejmodernější.

Reklama

Související témata:

Doporučované