Hlavní obsah

Tanzanie odmítá očkování, proti covidu-19 bojuje inhalací bylinných výparů

Ilustrační snímek (Profimedia).

Reklama

Tanzanie je podle tamní vlády „covid-free zemí“ již několik měsíců. Na výskyt infekce v zemi přitom upozorňují místní obyvatelé i další státy. Země odmítá očkování a svým obyvatelům doporučuje inhalaci bylinných výparů.

Článek

Zatímco drtivá většina států světa vyhlíží nebo očkuje prvními dávkami vakcín, africký stát Tanzanie výskyt covidu-19 v zemi měsíce popírá. V pondělí začala v zemi celostátní kampaň na rozšíření „parné terapie“, která má dle tanzanských autorit přispět k prevenci výskytu infekce.

Po prvním případu, který se v zemi oficiálně objevil 16. března, deklaroval tanzanský prezident John Magufuli již v květnu, že se jim za pomoci modliteb podařilo nemoc porazit. V červenci následně prohlásil, že je Tanzanie „covid-19 free zemí“. Kolik je v zemi nakažených, se neví. Vláda údaje tají (pokud nějaké má) a oficiálně o covidu-19 může hovořit se svolením prezidenta pouze ministryně zdravotnictví a další tři vysocí funkcionáři.

Rouškám se vláda vysmívá

Vláda již od začátku pandemii zlehčuje. Zesměšňuje nošení roušek, proces testování a vysmívá se okolním státům kvůli opatřením, která přijala. Prezident již dříve deklaroval, že v žádném případě jakákoliv opatření nepřijme. Přestože WHO v únoru uvedla, že do Afriky bude dodáno 900 milionů dávek vakcín, Tanzanie je společně s Burundi odmítly. Magufuli o nich dokonce řekl, že jsou škodlivé. S tím ale nesouhlasí ředitel africké WHO doktor Matshidiso Moeti, který uvádí, že vakcíny fungují a ujistil zemi, že je WHO připravena jí poskytnout podporu.

Místo toho ale tamní vláda nabádá Tanzánce, aby praktikovali přírodní medicínu. Ministryně zdravotnictví Dorothy Gwajimaová minulý týden uvedla, že země má pro boj s infekcí covid-19 vlastní postupy. Jeden z úředníků na stejné tiskové konferenci seznámil veřejnost s receptem na smoothie (zázvor, cibule, citron, pepř), které má v boji proti infekci pomoci.

Přesto Tanzánce Gwajimaová vyzvala, aby dbali na osobní hygienu, myli si ruce, zdravě jedli a dopřávali si vdechování bylinné páry. Zdůraznila ale, že opatření je mají chránit proti výskytu nemoci v okolních zemích a ne v samotné Tanzanii.

Na podporu vlády proto v pondělí v zemi odstartovala kampaň, která má lidi o vdechování bylinné páry jako možné prevenci informovat. Kromě toho motivuje tamní obyvatele, aby jedli ovoce a zeleninu a posilovali tak svou imunitu a zároveň snižovali možnost, že se u nich nemoc vyskytne.

Virus vyrobil Západ, soudí prezident

Magufuli, který se rád vymezuje proti západnímu imperialismu, si drží odmítavý postoj vůči covidu-19 od začátku pandemie. Když se v zemi objevil první případ, zpochybnil laboratorní vybavení a řekl, že bylo vyrobeno západními zeměmi a naprogramováno tak, aby poskytovalo mnoho pozitivních výsledků. Svůj skepticismus vůči vakcíně odůvodňuje tím, že Tanzánci nejsou „pokusná morčata“. „Pokud běloch dokázal přijít s očkováním (proti covidu-19), mělo by už dávno existovat očkování proti AIDS, rakovině nebo tuberkulóze,“ dodává.

Případů přesto přibývá. Mlčení prolomila například tamní církev, která před šířením nákazy začala lidi varovat. „Covid nezmizel, covid je stále tady. Nebuďme bezohlední, musíme se chránit, mýt si ruce mýdlem a vodou. Musíme opět začít nosit roušky,“ uvedl biskup z města Dar es Salaam Yuda Thadei Ruwaichi. V zemi rostou i počty mrtvých. „Byli jsme zvyklí mít jednu nebo dvě zádušní mše týdně v městských farnostech, ale teď je máme denně. Něco rozhodně není v pořádku,“ říká otec Charles Kitima z Tanzanské episkopální konference. Vláda ale tvrdí, že se jedná o planý poplach.

O tom, že se covid-19 v zemi šíří, přichází informace i ze zahraničí. Dánsko například v lednu uvedlo, že si její dva občané přivezli ze země jihoafrickou mutaci. Magufuli ale z šíření obvinil Tanzánce, kteří cestují do zahraničí a následně do země „importují tu novou divnou verzi covidu-19“. Spojené státy svým občanům do země nedoporučují cestovat. Británie zakázala vstup komukoliv, kdo z Tanzanie přiletí.

Tamní vláda výskyt covidu-19 v zemi ignoruje. Po návštěvě dvou nemocnic v zemi profesor Mabula Mchembe, vyslanec z tanzanského ministerstva zahraničí uvedl, že lidé, kteří jsou hospitalizovaní s respiračními problémy, trpí na vysoký tlak, selhání ledvin nebo na astma. Přesto na svém Twitteru ministerstvo později připustilo, že se někdo mohl nákazou covid-19 nakazit. Minulý pátek pak samotný Mchembe lidi vyzval, aby nosili roušky. Ty je mají chránit proti respiračním nemocím a ne covidu-19.

Koronavirová nákaza se ale nevyhýbá ani představitelům vrcholné politiky. Na začátku února byl s nákazou covid-19 hospitalizován první viceprezident země a předseda strany ACT Wazalendo, který se tak stal prvním oficiálním případem od konce dubna 2020. Podle médií se nakazila také jeho žena. Tanzanská vláda se k případu nevyjádřila.

Mezi místními lidmi se kvůli covidu-19, ale i přístupu vlády, šíří strach. BBC například upozorňuje na případ jedné z tamních významných mezinárodních škol, která se omluvila za prohlášení, že přerušila osobní výuku jedné ze svých tříd poté, co byl jeden žák testován pozitivně na covid-19. Škola se údajně omluvila po setkání se zástupci státní správy.

Podle ředitele afrického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Johna Nkengasonga může přístup Tanzanie ohrozit celý kontinent. „Opravdu nechápeme, jak se bude pandemie covid-19 vyvíjet. Možnost, že nebudeme spolupracovat, představuje velké nebezpečí. Tento virus nemá hranice,“ dodal.

Reklama

Doporučované