Hlavní obsah

Tápání v karanténě. Úřady se neshodnou, zda smíte v autě do kina

Foto: Profimedia.cz

Autokina vznikla v uplynulých týdnech například v Klatovech či Dolních Měcholupech. V Rychnově nad Kněžnou ho hygiena zamítla.

Reklama

Jedna služba, dva názory. Podnikatelé se stále potýkají s nejednoznačnými názory hygieny či ministerstev na jejich provozovny. Například autokino v Praze či Klatovech fungovat může, v Rychnově nad Kněžnou ho hygiena zakázala.

Článek

Když lidé nemohou z bezpečnostních důvodů do běžného kina, mohou si filmy užít alespoň v bezpečí svého auta. Ale ne všude. Jan Dušek z Rychnova nad Kněžnou v regionu pořádá kulturní akce, které však musí kvůli nařízením vlády postupně rušit. Začátkem dubna proto přišel s nápadem autokina, pro něž by využil techniku, která kvůli zákazům stojí. S promítáním chtěl začít už na Velikonoce, krajská hygienická stanice v Hradci Králové se však postavila proti.

„Uvedli, že to jde proti základnímu vládnímu nařízení o pohybu osob. Podal jsem ještě podnět přes infolinku Ministerstva průmyslu a obchodu, kde mi to zamítli ze stejných důvodů jako hygiena. Tak jsem to pustil z hlavy. Ale až do té chvíle, kdy jsem v televizi viděl reportáže z otevřeného autokina v Klatovech, které tamní hygienická stanice povolila. To mě naštvalo, hygiena přece není dvojí, stejná pravidla platí v Klatovech i v Rychnově,“ popisuje Dušek, který se ihned po zjištění, že autokina hygienici povolili nejen v Klatovech, ale i v Ústí nad Labem a Praze, znovu obrátil na hradeckou hygienu.

Ti ale podle něj stále trvají na svém. „Výsledek je ten, že krajští hygienici požádali Ministerstvo zdravotnictví o výklad vládního nařízení. Trvají na tom, že provoz autokina je v přímém rozporu se zákazem volného pohybu,“ popisuje Dušek a dodává, že ani ve čtvrtek ještě vyjádření neměl.

Zákaz volného pohybu pak od pátku vláda zrušila a povolila shromažďování se až do počtu deseti lidí.

Podle mluvčí hradecké hygieny Veroniky Krejčí názor ministerstva ještě nedorazil. „Možná přijde v pátek, nevím. My ale žádná povolení na autokina nevydáváme a nevydáváme ani žádná stanoviska. Současný stav omezení pohybu platí pro všechny osoby, autokina nejsou uvedena mezi výjimkami,“ říká Krejčí.

I přesto několik autokin od poloviny dubna v Česku funguje. Kromě již zmiňovaných Klatov je to třeba Ústí nad Labem nebo Dolní Měcholupy. „Na provozování autokina v nouzovém stavu máme právní rozbor, o který se opíráme. Zároveň už máme i vyjádření hygienických stanic v několika regionech, že provozování autokina za takových podmínek, jaké máme, je bez problému,“ vysvětluje Vladimír Kuba ze společnosti Artinii, která minulý týden začala promítat motoristům v Dolních Měcholupech.

Konání akce tam kromě hygieny nahlásili i na městskou policii. „Ti si vyslechli podmínky, za kterých chceme autokino provozovat, s nimi souhlasili, přijeli na kontrolu a vše proběhlo bez problémů,“ dodává Kuba, podle nějž jsou v měcholupském kině dodržena všechna bezpečnostní a zdravotní opatření.

Velmi přísné podmínky hradecké hygieně slíbil i Jan Dušek. „Rovnou jsem jim nabídl několik opatření, jako rozestupy mezi auty, zákaz vystupování z aut, bezkontaktní platbu a zvuk prostřednictvím autorádia,“ popisuje rychnovský podnikatel. Ani tím však hygieniky neobměkčil.

Vladimír Kuba návštěvu autokina považuje za mnohem bezpečnější než například hobbymarketu nebo běžného supermarketu. „Auta u nás parkujeme s rozestupy. Když přijedete k supermarketu, auta jsou jedno vedle druhého, plné parkoviště, lidé sahají na vozíky a nikomu to nevadí. U nás je vše bezdotykové.“

Příběh Jana Duška a jeho autokina není jediným případem, kdy si každý vykládá pravidla a nařízení za nouzového stavu jinak. K podobným nesouladům v uplynulých dnech docházelo i na nejvyšších místech. Například ve vztahu ke kadeřníkům. Ještě v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) spolu s hygieniky tvrdil, že poskytování kadeřnických služeb u klienta doma je zakázané. Naopak podle Ministerstva průmyslu a obchodu a jeho oficiálního portálu pro podnikatele to bylo povolené.

O den později Vojtěch pro server iDnes připustil, že takové poskytování služby možné je. „Je to psáno na regulaci na provozovny, to znamená, že je možné tuto službu poskytovat v domácím prostředí, ale z hlediska zdravotního a epidemiologického to silně nedoporučujeme,“ uvedl. K podobnému nedorozuměni došlo v minulém týdnu i při informování o otevření psích salonů, každý z ministrů uváděl jiné datum.

V minulosti měli problémy s nejasnými instrukcemi i majitelé obchodů s domácími potřebami. Ti mohli otevřít už 2. dubna, ale pokuze pokud prodávali ochranné pomůcky nebo dezinfekční prostzředky. Některé prodejny to vyřešily prodejem alpy a gumových rukavic, jiní obchodníci si nebyli jistí, co stát ochrannými prostředky myslí. „Není to tak, že bych mohl prodávat textilní roušky nebo Savo jako dezinfekci. Certifikované roušky ale v dnešní době neseženu. Stejné je to s dezinfekcí, sháněl jsem ji u svého dodavatele a ten ji nemá. Rozhodl jsem se proto radši neotevřít,“ uvedl začátkem dubna Petr Plašill, který provozuje prodejnu s domácimi potřebami v Náchodě. Otevřít se chystá až 27. dubna podle nového harmonogramu vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované