Hlavní obsah

Tapiserie pro vimperský zámek zřejmě zobrazuje Abigail a Davida

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Restaurování tří historických vlámských tapiserií pro interiéry zámku ve Vimperku na Prachaticku přineslo nečekaný objev.

Článek

Pozdně renesanční tapiserie ze sbírek státního zámku Náměšť nad Oslavou zřejmě zachycuje jiný motiv a také je patrně starší, než se dosud předpokládalo. Na tapiserii je podle všeho zobrazen starozákonní příběh o Abigail a Davidovi. Novinářům to dnes řekli zástupci jindřichohradeckých Ateliérů tapiserií a Národního památkového ústavu (NPÚ).

Vimperský zámek převzali památkáři v roce 2015, opravují ho a zajišťují vybavení pro jeho interiéry. Vedle tapiserie ze sbírek náměšťského zámku budou po renovaci v jindřichohradeckých Ateliérech tapiserií vystaveny ve Vimperku také další dva kusy ze sbírek zámku Hluboká. Restaurování všech tří tapiserií vyšlo na 2,7 milionu korun, řekl vedoucí dílny Jan Fidler.

Náměšťská tapiserie zobrazující skupinu žen a mužů ve zbroji byla původně nazývána Dcery krále Dareia vítají vojevůdce Alexandra Makedonského a byla datována do první třetiny 17. století. Její vyčištění ale odhalilo nové informace. „Při konzultaci s jedním z nejlepších světových odborníků na historické tapiserie Guy Delmarcelem jsme byli upozorněni na útržky nápisů na lemech tunik vojevůdce a skloněné ženy uprostřed tapiserie,“ uvedla kurátorka sbírek českobudějovického NPÚ Kateřina Cichrová. „Vše nasvědčuje tomu, že je na tapiserii zobrazen starozákonní příběh o Abigail a Davidovi,“ doplnila.

Delmarcel také upozornil, že obvodový lem tapiserie, takzvaná bordura, napovídá o datování tapiserie do třetí třetiny 16. století. Odborník podle památkářů označil náměšťskou tapiserii Abigail a David za výjimečné dílo bruselské pozdní renesance.

Abigail byla podle biblického příběhu manželkou krutého boháče Nábala a proti vůli svého muže dala potraviny budoucímu izraelskému králi Davidovi. Tímto gestem odvrátila nepřátelský útok krále Davida proti svým soukmenovcům. Král David našel ve statečné a krásné Abigail zalíbení a když její manžel Nábal zemřel, stala se jeho ženou.

Dvě zrestaurované tapiserie ze sbírek zámku Hluboká odborníci datují do poloviny 17. století. Jedna z nich zachycuje tehdy velmi oblíbený motiv idylické krajiny, druhá zobrazuje epizodu z biblického příběhu o Juditě a vznikla v Bruselu v jedné z nejprestižnějších tkalcovských dílen své doby. Po svém vzniku sloužily jako dekorace i tepelná izolace. Ve druhé polovině 18. století ale vyšly z módy a odklízely se do různých prostor. Před opravou tak tapiserie byly podle Cichrové velmi znečištěné a poškozené hlodavci.

Obnova Horního zámku ve Vimperku bude stát přes 110 milionů korun, z nichž 85 procent pokryje dotace EU. Na proměnu Dolního zámku včetně zahrady mají památkáři od státu přislíbeno 200 milionů. Novou trasu v komplexu s gotickou věží, renesančními stropy a sérií secesních výmaleb plánují otevřít příští rok. Na místě zámku stával královský hrad, vznikl kolem roku 1260. Od roku 2010 je zámek národní kulturní památkou. Loni ho navštívilo 3044 lidí.

Reklama

Doporučované