Hlavní obsah

Tapiserie z Bayeux opustí poprvé za 950 let Francii. Exponát z 11. století bude k vidění v Británii

Tapiserie z Bayeux nebude k zapůjčení dříve než v roce 2020.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Nejdříve v roce 2020 se tapiserie z Bayeux přestěhuje na čas z Francie do Velké Británie. Exponát dlouhý 70 metrů a široký 50 centimetrů vyobrazuje dobytí Anglie Normany. Před samotným převozem se ale musí určit, jestli nepotřebuje být restaurován.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová oznámí na čtvrtečním britsko-francouzském summitu program výměny uměleckých děl. V jeho rámci Francie patrně do Británie zapůjčí slavnou tapiserii z Bayeux, ale nestane se tak do roku 2020, uvedl ve středu Elysejský palác. O chystaném zapůjčení jedné z nejcennějších památek středověkého umění do Británie už předtím informovala média. Tapiserie by tak opustila Francii poprvé po zhruba 950 letech.

Tapiserie, která je na seznamu UNESCO Paměť světa, zobrazuje ovládnutí Anglie normanským vévodou Vilémem I. Dobyvatelem, včetně slavné bitvy u Hastingsu v roce 1066, po níž patrně vznikla. Původní dílo neznámého umělce není navzdory obecnému přesvědčení tkaný koberec, ale výšivka několika barevnými nitěmi na pruzích lněného plátna. Tapiserie ukazuje nejen vojenské techniky, ale také každodenní život lidí své doby.

Foto: AP

Tapiserie z Bayeux pravděpodobně vznikla krátce po bitvě u Hastingsu v roce 1066

Dílo je nyní vystaveno v muzeu v Bayeux na severozápadě Francie, je 70 metrů dlouhé a 50 centimetrů široké. Ročně se na ně přijede podívat asi 400 000 lidí. Někteří historici soudí, že bylo vytvořeno v Anglii, nikoli ve Francii. Podle britského deníku The Guardian se tak dá očekávat, že spor na toto téma se po čtvrtečním oznámení znovu rozhoří.

Británie o zapůjčení díla usilovala v minulosti už několikrát, například u příležitosti korunovace současné britské panovnice Alžběty II. v roce 1953 nebo v roce 1966 při devítistém výročí bitvy u Hastingsu.

První písemný záznam o tapiserii pochází z roku 1476, kdy je uvedena v inventáři katedrály v Bayeux. Výšivka ale téměř necestovala, a to ani v rámci Francie. V roce 1803 ji Napoleon Bonaparte vystavil v Paříži a v roce 1945 byla krátce vystavena v Louvru, když ji francouzské úřady získaly zpět od nacistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované