Hlavní obsah

Tarantino je jako malé dítě se silnými emotivními reakcemi, říká choreograf filmu Kill Bill

Tetsuro Shimaguchi se v Česku udržel na pouhé dva dny. Vedl čtyři semináře bojového umění. Podívejte se, jak umí šermovat. Video: Barbora Marková

 

Reklama

Tetsuro Shimaguchi patři ve svém oboru mezi ty nejlepší. Spolupracoval třeba s Quentinem Tarantinem na filmu Kill Bill. Sám je velmi skromný a pozorný.

Článek

Stoický klid, napětí a vznešenost. Choreografie Tetsura Shimaguchiho jsou jedinečné. Právě proto si ho vybral jeden z nejznámějších režisérů na světě: Quentin Tarantino. „Je to můj subjektivní pocit, ale měl jsem z něj dojem, že je jako malé dítě. Má takové velice silné emotivní reakce. Je to jako by malé dítě vyrostlo do velkých rozměrů,“ prozradil o režisérovi Tetsuro Shimaguchi.

Kromě vymýšlení choreografií se v prvním dílu Kill Billa naplno věnoval tréninku hlavní hvězdy Umy Thurman. „Ona původem není moc akční herečka, byla v tomhle ohledu nováčkem. Musím ale říct, že za tu dobu, co jsme spolu trávili čas, tak jsem poznal, že je velmi inteligentní a laskavá. Během natáčení jsme se skamarádili. Opravdu můžu říct, že jsme přátelé.“

Než se Tetsuro Shimaguchi začal věnovat bojovým uměním, začínal jako herec. „Já jsem bojová umění začal dělat proto, že jsou tam vidět věci, které nejsou vidět očima. Třeba vzdálenost mezi soupeři, vidíte trochu do srdce soupeře. A ty neviditelné věci, duchovno, ta spirituální stránka, to je to, co mě na tom vlastně nejvíc baví,“ přátelsky se usmívá.

A prý se okamžitě zamiloval. Natolik, že vytvořil vlastní druh bojového umění. Takzvané kengido. Čas, kdy se bojovník rozvíjí nejen fyzicky, ale také duchovně. Učí se lépe komunikovat - důležité tedy není soupeře zneškodnit, ale v boji mu porozumět.

„Kengido obsahuje i prvky bojových umění, ale zároveň je to o určité empatii, o komunikaci s tím soupeřem, je to jako by člověk byl zrcadlo, kterým člověk toho soupeře zrcadlí,“ vysvětluje.

K oblečení tradičního samuraje patří také meč. A velmi ostrý. Prý opravdu tak ostrý, jak ukazuje ve filmu Osobní strážce Kevin Costner.

Zajímá vás, jak umí Tetsuro Shimaguchi bojovat? Podívejte se na úvodní video.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den premiérově od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované