Hlavní obsah

„Tarantino přepisuje historii. Už nechal zabít i Hitlera.“ Kamil Fila vysvětluje úspěch nového filmu

O novém filmu Tenkrát v Hollywoodu mluví v pořadu Výzva filmový kritik Kamil Fila.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tenkrát v Hollywoodu, uváděný s podtitulem „9. film Quentina Tarantina“, právě láme žebříčky návštěvnosti kin ve třiceti zemích světa. V Česku ho za dva týdny vidělo už čtvrt milionu lidí.

Článek

„Je to strašně uvolněný film. Stojí na postavách, atmosféře. Jde proti rychlosti dnešního Hollywoodu. Je pomalý a přitom není nudný,“ vyjmenovává ve Výzvě filmový kritik Kamil Fila, čím okouzluje Tenkrát v Hollywoodu diváky po celém světě.

Navíc příběh dvou fiktivních postav – vysloužilého herce v podání Leonarda DiCapria a jeho dubléra, kterého hraje Brad Pitt – se prolíná s reálným příběhem filmového herečky Sharon Tateové (hraje ji Margot Robbieová), kterou v srpnu 1969 v osmém měsíci těhotenství brutálně zavraždili šílenci ze sekty Charlese Mansona.

Krev místo banánové slupky

Celý film pomalým tempem směřuje k očekávanému finále. A tam přijde velké překvapení.

„Všichni čekají ten fantastický nápad, ale Tarantino prostě přepíná z filmového světa do toho reálného. Najednou se z toho stane pohádka,“ říká Kamil Fila a zmiňuje už tradiční režisérovu snahu přepisovat skutečné dějiny, jako když ve svém oscarovém filmu Hanebný pancharti nechal zabít Hitlera.

Tarantino je pro někoho symbolem zvrhlého umělce, který se vyžívá v zobrazování brutálních scén („Nikdy to u něho není jednoduchý průstřel trupu nebo hlavy, ale daleko horší věci,“ říká Fila), pro jiné zase originálním autorem překvapivých zvratů („Dřív se ve filmu klouzalo na banánové slupce a lidi se smáli, u Tarantina se klouže na krvi nebo na mozku vystřeleném z hlavy. Vždycky jste vyděšení z toho, co ho napadlo, pak se zasmějete – ale zůstane ve vás ten pocit nepříjemnosti.“).

Proč Quentin Tarantino se svou veleúspěšnou novinkou Tenkrát v Hollywoodu podle Kamila Fily nejspíš nezaboduje při Oscarech, zatímco před 25 lety jeho film Pulp Fiction vyhrál v Cannes?

Vážně Tarantino končí?

Trpí režisér úchylkou při zobrazování ženských chodidel, jak mu někteří kritici vyčítají? A proč se chystá natočit už jen jeden film a pak skončit?

Rozhovor s Kamilem Filou sledujte ve videu umístěném nahoře.

Dozvíte se mimo jiné i to, jaký úspěch kritik předpovídá Václavu Marhoulovi a jeho filmu Nabarvené ptáče, s kterým – jako s prvním českým filmem po 25 letech – jede režisér soutěžit na právě začínající filmový festival v Benátkách?

A proč podle něj porevoluční komedie Věry Chytilové Dědictví získala v posledních letech na aktuálnosti a kde v ní vidí Andreje Babiše?

Reklama

Doporučované