Hlavní obsah

„Tatínci s dcerami nespí.“ Kněz překročil zakázanou hranici

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si druhý díl podcastové série Ve stínu celibátu.

Reklama

Článek

Je to už 25 let, kdy Jiřina Kočí zažívala sexuální zneužívání knězem. Přesto je to pro ni téma pořád živé. Poslechněte si další část série, kde popisuje, jak ji přepadaly sebevražedné myšlenky a okolí jí vůbec nerozumělo.

„Když byla ta první noc, tak jsem si říkala: OK, tak se to stalo, průšvih. Ale stalo se. Pak jsem ale pochopila, že to nebyla jednorázová akce, že on očekává, že to bude normou, že v tom budeme pokračovat,“ vzpomíná Jiřina Kočí na situaci, která nastala, když ona jako šestnáctiletá dívka z kláštera potkala na faře v Jaroměřicích nad Rokytnou čtyřicetiletého kněze Pavla Krejčího. „Tohle zjištění jsem si tady vybavila. Jak to bylo hrozné, když mi došlo, že je to past, ze které se už nedostanu,“ říká na zahradě fary, kam se při natáčení Seznam Zpráv po pětadvaceti letech vrátila.

Vysvětluje i to, proč jako dívka na prahu dospělosti zůstávala v naprosto nerovném vztahu se čtyřicetiletým knězem tři roky a proč se s tím dlouho nedokázala nikomu svěřit.

„Kdekoliv bych to řekla, tak by následovalo jenom odsouzení,“ popisuje situace v katolickém prostředí, kde pro řadu lidí je „pan farář svatý muž“ a „holka je ta, co ho svedla“. „I pro mámu jsem byla děvka,“ vzpomíná Jiřina na situaci, kdy se o vztahu s knězem dozvěděli její nejbližší.

Poslechněte si první díl série Ve stínu celibátu

První člověk, který Jiřinu před lety vyslechl a řekl jí, že ne ona, ale o čtvrtstoletí starší farář je vinen, byl Michael Martínek, kněz, který působil v jiné farnosti. „On byl první, kdo mi řekl, že to není v pořádku. Řekl větu: „Ano, Pavel se mohl chovat jako tvůj zástupný otec, ale tatínci se svými dcerami nespí.“

V dalších dílech podcastové série vystoupí i kněz Petr Vaculík, který byl před dvěma lety představeným řeholního řádu salesiánů a který musel Krejčího případ na podnět Jiřiny Kočí vyřešit.

„Když jsem mu to řekl, tak to nepopíral,“ uvedl Petr Vaculík, který musel kněze mimo jiné odvolat z jeho farnosti v Moravských Budějovicích a případ, tak jak velí církevní nařízení, poslal k definitivnímu vyřešení do Vatikánu.

„Nehodlám nic natáčet a vyjadřovat se,“ odepsal mailem na dotaz Seznam Zpráv Pavel Krejčí.

Jak se na Jiřině podepsalo to, že vyrůstala bez otce? Jak kněz Martínek zasáhl do jejího případu? Jak se dokázala vymanit z nerovného vztahu a jak záležitost s dávným sexuálním zneužíváním vnímá dnes Jiřinin manžel? Poslechněte si druhý díl série Ve stínu celibátu v přehrávači v úvodu článku.

Ve stínu celibátu

Podcastová série Seznam Zpráv. Příběh Jiřiny Kočí, oběti sexuálního zneužívání knězem, která veřejně popisuje příčiny, průběh i doživotní následky traumatu, které zažívala před 25 lety.

Poslouchejte na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vytvořili: Jiří Kubík, Braňo Pažitka. Své postřehy, podněty a tipy k podcastové tvorbě Seznam Zpráv nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Máte vlastní zkušenost se sexuálním zneužíváním v církevním prostředí nebo víte o někom takovém? Můžete se obrátit na spolek Někdo ti uvěří.

Reklama

Doporučované